Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Deel Kamer in verzet tegen omstreden wijziging in dierenwet

Peter Visser

Een groot deel van de Tweede Kamer komt in verzet tegen de veelbesproken wijziging van de dierenwet. Dat meldt De Telegraaf. De Tweede Kamer nam een heel open geformuleerd amendement aan, waardoor er in de wet wordt opgenomen dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten tonen. Dat zorgt voor veel onrust over de consequenties.

De Partij van de Dieren, die de voorstel indiende, vierde de steun van de Kamer met eendjestaart. Volgens de partij moet de wet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld in de veehouderij koeien de wei in kunnen worden gestuurd. Hokken en stallen zouden voor 2023 moeten worden aangepast.

Andere partijen zijn bang dat vooral huisdiereigenaren te maken krijgen met strenge regeltjes. Een Kamerlid van de SGP vroeg zich af of honden nog aangelijnd buiten mogen lopen.

Verantwoordelijk demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) kan geen duidelijkheid geven omdat de wetswijziging volgens haar te algemeen is opgeschreven. De juridische gevolgen zijn daardoor onduidelijk. Eerder zei Schouten dat het laatste woord erover nog niet is gezegd.

Kamer in verzet

Een deel van de Kamer komt nu in verzet en is voor wetsbehoud. "Er zijn al heel strenge richtlijnen voor het houden van dieren. We willen het kabinet oproepen om aan de bestaande regelgeving vast te houden", zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen tegen de krant. Zijn oproep krijgt steun van CDA, SGP, CU, FvD, Van Haga en BBB. Daarmee is er op dit moment nog geen Kamermeerderheid.

'Doel is heel goed'

Volgens PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop is het niet de bedoeling van de wet dat honden straks massaal loslopen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik ken de details van de verruiming niet precies, maar het doel van die wet voor de intensieve veehouderrij is echt heel goed."

De wet gaat per 1 januari 2023 in. De Tweede Kamer krijgt nog voor de zomer meer informatie over de invulling van de wet. De Tweede Kamer zelf zal dan ook antwoorden op deze vragen moeten geven, vindt minister Schouten.

LEES OOK: Schouten: we zijn nog niet klaar met omstreden dierenwet


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau