main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2021 — 12:19

‘Opgehaalde IS-vrouw Ilham B. had gedenaturaliseerd moeten worden’

IS-vrouw Ilham B., die zaterdag is opgehaald uit Syrië, had eigenlijk gedenaturaliseerd moeten worden. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je moet niet lichtzinnig doen over de Nederlandse nationaliteit, maar als je deelneemt aan een genocidale beweging en aan het organiseren van slavernij voor vrouwen en kinderen, heb je afscheid genomen van de Nederlandse democratie en rechtstaat.”

Het kabinet heeft wel degelijk nagedacht over het afpakken van het Nederlandse paspoort van de 27-jarige IS-bruid uit Gouda, zo blijkt uit een analyse van De Telegraaf. Maar dat lukte niet. “Alles werd binnen het kabinet heel serieus doorgenomen, ook door de minister Grapperhaus (Justitie). Maar een voorwaarde voor denaturalisatie is dat je veroordeeld moet zijn door de rechter”, legt Ellian uit. “Of dat er een uitvoerig en goed onderbouwd ambtsbericht moet uitgaan van de AIVD of NIVD.” Dat laatste was volgens een ingewijde niet mogelijk omdat daar te weinig informatie was over de vrouw, zo schrijft de krant.

Voorgeleid

Ilham B. wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Zij werd zaterdag door een Nederlandse delegatie met haar twee kinderen opgehaald uit Syrië. Er kwam nog een extra kind mee, dat volgens het demissionaire kabinet slachtoffer is van ontvoering. Enkele IS-vrouwen kwamen eerder al op andere manieren terug naar Nederland, maar Ilham B. is de eerste vrouw die daadwerkelijk door de Nederlandse overheid werd opgehaald.

De rechter beslist vandaag over de verlenging van het voorarrest van de vrouw. Justitie vervolgt haar omdat zij naar Syrië is afgereisd en zich bij terreurorganisatie IS zou hebben aangesloten.

Ilham B. werd teruggehaald nadat de rechter de zaak tegen haar dreigde te beëindigen, omdat ze zelf niet bij het proces aanwezig zou kunnen zijn, iets waar zij wel om gevraagd had. Het kabinet ervaarde die rechterlijke uitspraak als ultimatum. “Het zou heel vreemd zijn als de rechter tegen B. zou zeggen ‘nee, je hoeft niet te komen, we veroordelen je'”, zegt Ellian. “Maar het is natuurlijk opportunisme om naar Nederland te komen om berecht te worden. Na twee, drie jaar sta je weer buiten. Ze zal wel onder controle van de veiligheidsdiensten staan, vanwege het gevaar dat ze kunnen opleveren.”

‘Verbazingwekkend’

Dat het afpakken van het Nederlands paspoort niet mogelijk was noemt de rechtsgeleerde “verbazingwekkend”. “Ik denk dat het de taak is van de Tweede Kamer om te kijken naar of de maatregelen rond het afpakken van de Nederlandse nationaliteit van Syriëgangers goed afgebakend zijn.”

De vrees is dat Ilham B. er met een relatief lage straf vanaf komt, omdat het vaak moeilijk is om te bewijzen wat IS-vrouwen precies hebben uitgehaald in Syrië. “Er was een gigantische oorlog gaande, waar veel landen bij betrokken waren, waaronder Nederland. Er werd veel informatie verzameld door de AIVD, NIVD en andere diensten. Maar of je voldoende hebt om een rechtszaak te beginnen verschilt per geval”, zegt Ellian daarover.

Signaal

Ook om die reden is het belangrijk om een signaal af te geven aan Syriëgangers, zegt hij. “Niet alleen aan Ilham B. die twee nationaliteiten heeft, maar ook aan mensen die één nationaliteit hebben. Denk aan bekeerlingen. Je moet daar ook een signaal aan kunnen afgeven: tot hier en niet verder.” Wanneer bekeerlingen enkel de Nederlandse nationaliteit hebben kan deze niet afgepakt worden. “Maar daar moet je ook een equivalent voor verzinnen, dat altijd helder blijft dat er iets vreselijks is gebeurd en dat we dat niet gaan vergeven”, besluit Elian.

Minister Grapperhaus (Justitie) moet zich volgende week weer verantwoorden tijdens een plenair debat in de Kamer. Dan schuiven waarschijnlijk ook zijn collega’s Rutte, Kaag en Bijleveld aan. In de Kamer bestaat de angst dat het besluit een precedent schept en de deuren opent voor andere uitgereisde jihadisten.

LEES OOK: Terughalen IS-vrouw schept precedent: ‘Dit probleem gaat heel vaak terugkomen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer