Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VVD-Kamerlid Van Strien pleit voor taakstrafverbod bij belagen journalist

Peter Visser

VVD-Kamerlid Pim van Strien gaat vragen stellen aan demissionair minister Arie Slob (Onderwijs en Media) over het toenemende geweld tegen journalisten. De ontwikkeling baart Van Strien grote zorgen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ruim acht van de tien journalisten (82 procent) hebben het afgelopen jaar wel eens te maken gehad met agressie of bedreiging, blijkt uit een onderzoeksrapport. Dat is een toename van 20 procent vergeleken met 2017. Zo'n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incident. Bijna alle journalisten (93 procent) zien bedreiging als reëel gevaar voor de persvrijheid. Vier jaar terug was dat 79 procent. Het vaakst worden journalisten geconfronteerd met verbaal geweld.

De rol van de politiek in het aanpakken van het probleem "kan heel groot zijn", zegt Van Strien. Hij pleit voor een taakstrafverbod. "Als je een journalist belaagt, krijg je dan geen taakstraf, maar echt een serieuze straf. We zijn ook in staat om op andere manieren journalisten bescherming te bieden, bijvoorbeeld met het oprichten van een fonds voor freelancers. Als politiek kunnen we een enorme stap zetten", aldus het Kamerlid.

NVJ wil in gesprek met Wilders

Nederland is de afgelopen drie jaar ieder jaar een plekje gedaald op de World Press Freedom Index, een jaarlijkse ranglijst van landen die sinds 2002 wordt samengesteld door Verslaggevers Zonder Grenzen. "Een van de redenen is de manier waarop politici in het debat over journalisten praten", zegt Van Strien. "Als je ze 'tuig van de richel' noemt, helpt dat zeker niet", doelt hij op een tweet van PVV-voorman Geert Wilders. "Het is een schoolvoorbeeld van hoe je het debat niet moet voeren en kan ook gevaarlijk zijn."

"Journalisten zijn - uitzonderingen daargelaten - gewoon tuig van de richel", schreef Wilders zaterdag. De tweet van de PVV'er werd gedeeld door Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hij schreef daarbij 'is zo'.

Tekst gaat verder na de tweet.

Het hoofdbestuur van journalistenvakbond NVJ wil in gesprek met Wilders over zijn tweet dit weekeinde. De bond vindt dat dit soort uitspraken "nu juist agressiviteit die journalisten steeds meer ervaren legitimeert".

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: "Politici zouden beter moeten weten. Benader elkaar op inhoud, nooit op ongefundeerde stigma’s." Hij wijst erop dat de tweet van Wilders werd gedaan in hetzelfde weekend dat bekend werd dat meer dan acht op de tien journalisten te maken hebben met een vorm van agressie of bedreiging.

'Politiek moet achter persvrijheid staan'

"Je ziet het gevolg ervan, namelijk dat mensen zich gaan misdragen tegen journalisten", zegt fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans in Goedemorgen Nederland over de tweets van Wilders en Baudet. "Ik denk dat de politiek achter de journalistieke vrijheid moet staan in plaats van er recht tegenover, zoals Wilders en Baudet. Ik vind het terecht dat er aandacht voor wordt gevraagd."

"We zien geweld tegen journalisten, maar we zien ook geweld tegen hulpverleners. Het is ontzettend asociaal gedrag. Het is terecht dat er wordt geprobeerd om daar iets aan te doen", aldus de VVD'er.

LEES OOK: Tweet Wilders wekt onbegrip: ‘Gevaarlijk dit als volksvertegenwoordiger de wereld in te slingeren’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau