Toezichthouder maant scholen om met Google te stoppen, zoekgigant belooft beterschap
Veel onderwijsinstellingen maken gretig gebruik van de diensten van Google, maar de Autoriteit Persoongegevens (AP) raadt dit nu af. Dat staat in twee vertrouwelijke AP-adviezen die in handen zijn van Het Financieele Dagblad.
Volgens de toezichthouder is niet duidelijk hoe hoe en waar persoonlijke gegevens over leerlingen en studenten verwerkt worden, voor welk doel, en met welke grondslag. Daardoor is de verwerking van de informatie "niet rechtmatig", aldus de toezichthouder.
Een woordvoerder van het Rijk laat weten aah het FD dat de ministeries, onderwijskoepels en de IT-koepel voor academici in overleg zijn met Google. Google laat weten de "feedback" van de AP te waarderen. Ze verwacht de tekortkomingen snel op te kunnen lossen.
'Flinke domper'
Op mbo-instellingen worden de diensten van Google weinig gebruikt, vertelt voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin in Goedemorgen Nederland. "Maar wel in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs wordt het heel veel gebruikt. Dit is wel een flinke domper voor het onderwijs en ook voor de belastingbetaler. Dit moet wel allemaal gefinancierd worden want stelt dat je Google niet meer kan gebruiken."
Google heeft wel gezegd dat ze haar leven gaat verbeteren, haalt Tekin aan. "Maar of dat op korte termijn gaat gebeuren en of de toezichthouder daar tevreden mee gaat zijn? Dat is nog te bezien."
'We betalen met onze privacy'
Bij de gemeente Rotterdam worden de diensten van Google niet gebruikt, vertelt VVD-fractievoorzitter in Rotterdam Vincent Karremans. "Daar gebruiken wij een heel ingewikkeld systeem om digitaal te vergaderen. Dat is allemaal heel beveiligd. Wij gebruiken Microsoft Teams voor nog wat andere dingen dus geen Google."
Hoofdeconoom van ING Marieke Blom vertelt dat ING ook geen diensten van Google gebruikt. "Maar wel voor de basisschool voor de dochter, dat wel. Maar wat je ziet is dat gratis niet gratis is want we betalen met onze privacy."
LEES OOK: Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur werknemers