Politie luisterde maandenlang criminelen af via zelfverkochte telefoons: ‘Ongelofelijk slimme operatie’
Een internationaal politieteam heeft maandag dankzij een spectaculaire maandenlange undercoveroperatie honderden invallen en arrestaties verricht, ook in Nederland. Politiediensten verkochten wereldwijd duizenden cryptelefoons heimelijk aan criminelen, die in de veronderstelling waren dat deze niet te kraken waren. "Het is een ongelofelijk slimme operatie waarmee heel veel informatie zal worden gegenereerd", zegt misdaadverslaggever van De Telegraaf Mick van Wely in Goedemorgen Nederland.
Van Wely noemt de actie uniek. "Hierbij is een compleet bedrijf opgezet door de politie, een fake bedrijf", legt hij uit. "Maandenlang konden criminelen worden afgeluisterd en kon de politie zien waar ze waren."
Zestien Europese landen
In zestien Europese landen vonden maandag grootschalige politieacties plaats. Volgens Europol zijn dat naast Nederland ook Zweden, Australië, Denemarken, Estland, Finland, Canada, Litouwen, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Schotland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hongarije, de Verenigde Staten en Oostenrijk.
Europol geeft dinsdagochtend om 10.00 uur in Den Haag een persconferentie. "Daar zal de politie meer uit de doeken doen over de operatie, en er zal bekend worden gemaakt hoe ze het bedrijf hebben opgezet", zegt Van Wely. "Maar ook wat de resultaten zijn. Er zullen talloze drugslabs zijn opgerold, en er zijn veel arrestaties verricht."
Australië
De actie lekte maandagavond uit via enkele Duitse media, zo schrijft De Telegraaf. De politie in Australië en Nieuw Zeeland gaf maandagnacht Nederlandse tijd meer details over de politieactie prijs. De Australische politiecommissaris zei op een eigen persconferentie dat er in achttien landen invallen zijn gedaan en dat er honderden verdachten zijn gearresteerd.
Ook zei hij dat er in Australië verschillende moordaanslagen door het afluisteren voorkomen zouden zijn. Ook werden er meer dan honderd vuurwapens, bijna 4000 kilo verdovende middelen en 45 miljoen Australische dollars (28,6 miljoen euro) aan contanten in beslag genomen.
In Nieuw-Zeeland gaat het om 35 arrestaties. Deze mensen worden verdacht van drugshandel en het witwassen van de opbrengsten.