Overbieden is de norm geworden: ‘Verkoopprijs helft van de woningen hoger dan de vraagprijs’
Wie een huis wil kopen ontkomt er bijna niet meer aan om flink over te bieden. Het aantal woningen dat de afgelopen jaren boven de vraagprijs is verkocht is flink gestegen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Inmiddels zien we dat voor ongeveer de helft van alle woningen de uiteindelijke verkoopprijs hoger ligt dan de vraagprijs", vertelt hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Een paar jaar geleden gebeurde dat maar heel af en toe, en dan ook alleen in populaire gebieden als Amsterdam. Nu gebeurt dat overal in Nederland. In alle provincies zijn er wel gemeentes waar mensen meer betalen dan de vraagprijs", aldus de hoofdeconoom.
Overhitte woningmarkt
In 2020 werd 50 procent van de woningen verkocht tegen een prijs die hoger was dan de vraagprijs, terwijl 38 procent van de verhandelde woningen onder de vraagprijs werd verkocht. In 2015 werd nog 87 procent van de woningen onder de vraagprijs verkocht, tegenover 7 procent die boven de vraagprijs van eigenaar wisselden. "Daarin zie je toch dat die woningmarkt oververhit aan het raken is", zegt Van Mulligen.
Dat is ook terug te zien aan hoe lang woningen gemiddeld te koop staan, zegt Van Mulligen. "Dat is nu gemiddeld minder dan drie maanden. In sommige gebieden is het zelfs al binnen een maand raak."
Hypotheekrente
Dat de woningmarkt oververhit raakt is geen nieuws. Tijdens de afgelopen verkiezingen hamerde iedere politieke partij erop dat er meer gebouwd moet worden. Tegelijkertijd lijkt elke maatregel die genomen wordt ervoor te zorgen dat er nog meer overboden wordt. "De rente heeft gewoon een hele grote invloed hierop", zegt hoofdeconoom ING Marieke Blom. Ze benadrukt dat daar weinig aan te veranderen is, omdat dit door de marktomstandigheden wordt bepaald.
Maar de hypotheekrentes, die al maanden historisch laag zijn, stabiliseren nu een beetje, zegt Blom. Momenteel bedragen de gemiddelde hypotheekrentes van de populairste rentevaste periodes van 10 en 20 jaar respectievelijk 1,49 en 1,68 procent zonder NHG-verzekering, zo schrijft Business Insider. Voor hypotheken mét NHG liggen deze rentes op respectievelijk 1,03 procent en 1,37 procent.
'Slecht te voorspellen'
"We denken dat de rente op de markt nog wat verder op kan lopen, en dat kan ook gevolgen hebben voor het stijgen van de hypotheekrente", zegt Blom. Toch leidt dat naar verwachting niet tot stevige prijsdalingen. "Maar het kan wel betekenen dat we nu op de piek zitten. Maar het is heel slecht te voorspellen. Dat betekent ook dat als je vandaag een woning moet kopen, je helaas geen zekerheid hebt wat die woning over 5 of 10 jaar zal kosten."
LEES OOK: Ollongren: veel coronaleed op woningmarkt voorkomen door coulance