Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Enorme overcapaciteit bij teststraten, vraag neemt af

Peter Visser

Nu het coronavirus duidelijk op zijn retour is, neemt de vraag naar testen af. Het RIVM becijferde vorige week dat 212.292 mensen zich in de laatste week van mei hebben laten testen bij de GGD. Dat is 11 procent minder dan een week daarvoor. Bij de teststraten is er sprake van forse overcapaciteit.

Vorige week zijn de eerste paar teststraten gesloten. De GGD Brabant-Zuidoost sloot de testlocatie in Valkenswaard definitief. Een locatie in Eersel wordt tijdelijk gesloten, maar die gaat later weer open.

"De GGD ziet nu duidelijk dat het vaccineren zijn vruchten afwerpt", zegt programmamanager Miranda Stellink van de GGD Brabant-Zuidoost tegen het ANP. "Tegelijkertijd kiezen steeds meer mensen voor een zelftest als ze geen klachten hebben." Het aantal testen in de regio is afgenomen van 2600 tot zo'n 1200 per dag. Om zo efficiënt mogelijk te werken, gaat de GGD de testcapaciteit opnieuw organiseren.

Ook sneltesten voor mensen die over de grens in Duitsland werken, zijn niet meer noodzakelijk. Daarom heeft de GGD Groningen een speciale mobiele teststraat gesloten die voor dat doel was ingericht op de grens tussen Nieuweschans en Bunde. Nu Nederland voor de Duitse regering niet meer geldt als hoogrisicogebied, is een test niet meer verplicht voor bezoeken die korter duren dan 48 uur.

Enorme overcapaciteit

Toch wordt deze maand landelijk de capaciteit in teststraten opgeschroefd naar 250.000 testen per dag en in de zomer moet dat aantal zelfs naar 400.000 per dag. Ondertussen wordt slechts tien procent van de capaciteit van teststraten benut.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er overcapaciteit omdat het moeilijk in te schatten is hoeveel mensen zich willen laten testen en waar. Er is meer dan negenhonderd miljoen euro voor de teststraten gereserveerd.

'Niet ideaal'

"Het is niet ideaal", zegt fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans in Goedemorgen Nederland over de overcapaciteit. "Maar het is natuurlijk bedoeld om zoveel mogelijk mogelijk te maken voor mensen en ondernemers. En ik moet zeggen: in Rotterdam stond er voor het Eurovisie Songfestival een rij van twee uur voor de sneltest." Het is dus een kwestie van goed timen, zegt Karremans.

Ook wijst hij erop dat mensen in de zomer vaker op vakantie gaan en zich waarschijnlijk weer meer laten testen.

LEES OOK: RIVM: Minder dan 1500 coronagevallen, voor het eerst sinds september

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau