Bouwen in het groen als oplossing voor het woningtekort? ‘Uiteindelijk is de ruimte schaars’
Moeten wij in de natuur gaan bouwen? Als het aan het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ligt wel. Die heeft een inventarisatie gemaakt waar wij in Nederland nog huizen kwijt zouden kunnen. Zo pleit ze voor bouwen in weilanden. De grond is daar betaalbaarder en het is een stuk makkelijker bouwen dan in de binnensteden.
Het bouwen in het groen kent ook tegenstanders omdat veel mensen bang zijn dat het slecht is voor de natuur. De directeur van het EIB Taco van Hoek zegt dat het helemaal niet schadelijk hoeft te zijn. "Ik ben bij een locatie in Alkmaar geweest die naast de snelweg ligt. Het is mij niet duidelijk waarom dit weiland zou moeten blijven. Je kan groengebieden inrichten met niet al te veel woningen waardoor dat groen mooi aansluit bij het wonen."
'Groot politiek vraagstuk'
Volgens hoofdeconoom van ING Marieke Blom laat de inventarisatie zien dat er nog wel plekken zijn waar gebouwd kan worden. "Ik denk dat het aangesloten moeten worden op waar de vraag zit. Voor mijn gevoel geeft deze analyse dat nog niet weer. Maar het laat vooral ook goed zien dat het een groot politiek vraagstuk is."
De bouw trekt maar mondjesmaat aan omdat er weinig vergunningen afgeven zijn, benadrukt Blom. "Uiteindelijk is de ruimte schaars en moeten wij met elkaar kijken waar wij die woningen nu uiteindelijk willen hebben."
'En bouwen en meer meer groen bijleggen'
Fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam Vincent Karremans ziet ook veel gedoe in zijn gemeente over woningen. "Dit klopt helemaal. Het is zelfs zo dat politieke partijen die aan de ene kant zeggen dat er ontzettend veel gebouwd moet worden juist voor starters, maar tegelijkertijd vertikken ze het om mee in te stemmen met het bouwen van een grasveldje. Je moet kiezen en je moet het niet zo zwart-wit zien. In Rotterdam zijn wij deze collegeperiode 18.000 huizen aan het bijbouwen en tegelijkertijd zijn wij 20 hectare, van die oudsher grijze stad Rotterdam, aan het transformeren in groen."
Het kan allebei, benadrukt Karremans. "Je kan dus zowel bouwen op een grasveldje in de stad als nog meer groen bijleggen, op daken en er omheen, om het veel leefbaarder en ook groener te maken."