Nederland haalt IS-vrouw Ilham B. en drie kinderen terug uit Syrië: ‘Kan precedent zijn voor meer’
Een delegatie van de Nederlandse overheid is in het noorden van Syrië met een mandaat om een aantal Nederlandse Syriëgangers op te halen. Het gaat om een IS-vrouw en drie kinderen van 2, 5 en 12 jaar oud. Het ministerie komt later vandaag met een verklaring. "Dit zou zomaar het precedent kunnen zijn voor meer", zegt oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
"Naar verluidt gaat het om Ilham B., een Goudse jihadiste die al sinds 2013 in Syrië is", vertelt Melissen. "Nu is ze opgehaald samen met haar twee kinderen. Die heeft ze samen met een Belgische IS-strijder die ook opgepakt is in Syrië en uitgeleverd is aan Irak. Die is daar ter dood veroordeeld, maar nog niet ter dood gebracht."
Er is ook een kind mee dat niet van haar is. "Dat is een kind waarvan de vader in Nederland heel erg benadrukt heeft dat het kind weg moest uit een kamp waar de moeder met dat kind zat. Zijn moeder heeft toegestaan dat het kind vertrokken is om terug te keren naar de vader, die niets moest hebben van wat daar gebeurd is."
Lopende strafzaak
Een lopende strafzaak tegen B. zou de reden zijn waarom de IS-vrouw terug naar Nederland gehaald moet worden. "Dat hebben we in het afgelopen jaar zien opbouwen, dat de rechter zei: de Nederlandse overheid moet zijn best doen om deze vrouw terug te halen, en als ze dat niet doen zal deze zaak stuklopen", legt de journalist uit. "Het gevolg daarvan zou zijn dat de zaak niet opnieuw voor de rechter gebracht kan worden, want je kunt niet twee keer voor hetzelfde een rechtsgang doorlopen worden."
Meer Syriëgangers naar Nederland
Volgens cijfers van inlichtingendienst AIVD zitten er nog zo'n 45 Nederlandse mannen en vrouwen en 75 kinderen vast in Syrische detentiekampen. Volgens de oorlogsjournalist zou dit kunnen betekenen dat er in de toekomst veel meer Syriëgangers onze kant op komen. "Er zijn meer van dit soort zaken die spelen, waar vrouwen ook zelf terug willen en waarvan het OM ze graag zou berechten", zegt hij. "Maar dat gaat allemaal heel traag, en ik denk dat de Nederlandse overheid ook wil kijken wat de reactie hierop is."
Ook Brenda Stoter Boscolo, die een boek schreef over de wandaden van IS vrouwen tegen Jezidi’s, verwacht dat er in de toekomst meer IS-vrouwen richting Nederland komen. "Want in die kampen vormen die vrouwen ook een veiligheidsrisico en er zijn al heel veel van die vrouwen ontsnapt", legt ze uit. "Dus ik denk dat er in de komende tijd wel meer vrouwen teruggehaald zullen worden."
Niet de eerste keer
Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederlanders worden teruggehaald uit Syrië. In 2019 konden twee weeskinderen worden gerepatrieerd. Syrisch-Koerdische troepen houden voor zover bekend ook nog tientallen andere Nederlanders vast. Het gaat onder meer om vermeende IS-strijders en hun gezinnen.