Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Veel millennials stoppen hun geld in crypto’s: ‘Eigenlijk is het nattevingerwerk wat ze doen’

Redactie

In één klap miljonair worden. Het is een droom van velen en daarom komen er elke dag duizenden mensen bij die hun geld investeren in cryptomunten. Is crypto het nieuwe goud? Daar gaat het donderdagavond over in een nieuwe aflevering van het WNL-onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next. Presentatrice Elen Demir ziet hoe veel van haar generatiegenoten hun geld in die crypto's stoppen. "Het is een soort van hype."

Daarnaast is het voor velen ook een soort van hobby. "Wij hebben een jaar lang thuisgezeten en willen op een bepaalde manier onze tijd nuttig indelen. En mensen dachten: nou, ik wil ook wat meer zekerheid voor mijn pensioen. Het ziet er natuurlijk niet zo rooskleurig uit als je kijkt naar de pensioenregeling voor ons millennials. Wij denken van: wij gaan het heft in eigen handen nemen en beleggen. En dan is crypto heel verleidelijk. Je hoort veel verhalen over miljoenen die gewonnen worden, maar je kan ook zo pech hebben en in één klap heel veel geld kwijtraken", vertelt Demir in Goedemorgen Nederland.

'Digitaal vertrouwen organiseren'

Ook trendwatcher Farid Tabarki is donderdagavond te zien in de uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next. Daarin vertelt hij hoe de achterliggende techniek van cryptomunten werkt. "Eigenlijk is het heel simpel. Het is software en die creëert een systeem, digitaal vertrouwen. Dit glas wat ik nu in mijn hand heb kan ik kopen en dan is 'ie van mij. Maar de blockchain die eronder ligt zorgt ervoor dat het digitale glas ook van mij is, dat dat pixeltje aan mij gekoppeld is. Daarmee heb je digitaal vertrouwen georganiseerd."

Die techniek kan je op munten toepassen maar ook op digitale transacties. "Bijvoorbeeld je hypotheek. Al dat soort dingen wat wij vroeger deden via de notaris of de overheid zoals bij een munt. Geld is een wettig betaalmiddel en dat komt van De Nederlandsche Bank. Nu kunnen wij dat zelf organiseren met software. Jij en ik kunnen dat beginnen en wij kunnen dan aan andere mensen een digitaal muntje geven."

'Je bent erg afhankelijk van de markt'

De 25-jarige Elroy Heisterkamp maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij is daghandelaar. Soms verdient hij zo'n 2000 euro per dag. "Ik begin de dag altijd om acht uur 's morgens. En gisteren zat ik hier tot vijf voor twaalf 's avonds", vertelt hij aan Demir in de uitzending van donderdagavond. "Dat zijn wel lange dagen maar je bent heel erg afhankelijk van de markt."

Maar is het gokken of wetenschap? "Hij zegt dat als je weet wat je doet dan kan je er flink wat geld mee verdienen. Maar de wereldeconomie is zo onvoorspelbaar. Dat zie je wel weer met zo'n pandemie. Eigenlijk is het nattevingerwerk wat ze doen maar je kan bepaalde patronen bijhouden", vertelt Demir. "Maar het biedt geen zekerheid."

'Pump-and-dump'

In deze nieuwe beleggingswereld zijn ook nieuwe type adviseurs ontstaan. Dat zijn geen mannen met stropdassen maar rappers en jonge miljonairs. Zo ging Demir op bezoek bij The Millionaires Club van de bekende rapper Boef. Daarin krijgt ze te horen dat snel geld verdienen niet de hoofdmoot is. "Mensen die snel geld verdienen raken het ook snel weer krijgt", vertelt ondernemer Vasco Rouw daar tegen haar. "Waar wij mensen bij helpen is de lange termijn. Je verdient geld, dat beleg je en van het geld uit je beleggingen betaal je de luxe."

Rapper Boef kwam onlangs nog in opspraak vanwege 'pump-and-dump'. "Dat is dat je in een cryptomunt gaat zitten, in dit geval een cryptomunt waarmee ze geaffilieerd waren", legt Tabarki uit. "Daar kochten ze dus voor veel geld muntjes in. Vervolgens maakten ze dat bekend en gingen andere mensen die munt ook kopen. Vervolgens stijgt de koers en de prijs. Dan stap je er weer uit en pak jij je winst maar blijven ook heel veel mensen achter die met een dalende munt te maken hebben."

'Ruwe vorm van kapitalisme'

Gezien de volgers van Boef zullen dat voornamelijk jonge mensen zijn, stelt de trendwatcher. "Het is hartstikke goed dat je transparant bent over: je moet dit kopen want het is een goed product, maar dan moet je ook transparant zijn dat je het gaat verkopen. Dat is wel zo eerlijk naar iedereen die je volgt en die bij je betrokken is."

Er zit dus een grote keerzijde aan crypto's, vertelt Demir. "Pump-and-dump is een fenomeen en het is heel schimmig. Er wordt ook gezegd dat het een piramidespel is. Dat een select aantal investeerders weten wanneer het punt is dat ze het moeten verkopen waardoor zij in één klap tonnen of miljoenen kunnen verdienen. Daarbij denken jonge volgers: die coin is het en daar stop ik honderd euro van mijn zakgeld in. En dan raken zij het kwijt en wie is dan de dupe en wie gaat dan met het grote geld vandoor? Het is een ruwe vorm van kapitalisme."

'Crypto's zijn het Wilde Westen'

Het probleem is ook dat het een ongereguleerde markt is, voegt Tabarki toe. "De aandelenmarken en de financiële markten hebben wij helemaal gereguleerd met elkaar en terecht want dat is om mensen te beschermen en geen faillisementen te veroorzaken. Die crypto's zijn het Wilde Westen."

Presentatrice Elen Demir heeft last van FOMO: Fear of missing out. Heel veel van haar generatiegenoten zijn de afgelopen maanden gaan beleggen of hebben hun spaargeld in crypto’s gestopt. Onderzoek wijst uit dat millennials grote risico’s durven te nemen omdat ze, in financieel opzicht, nog nooit echt een grote crisis hebben meegemaakt. Welke generatie heeft het nakijken?

LEES OOK: Millennials in de ban van crypto: ‘Ik kan wel 2000 euro per dag verdienen’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau