Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rutte: onverstandig om coronamaatregelen meteen los te laten

Redactie

Het is volgens demissionair premier Rutte "onverstandig" om alle coronamaatregelen nu al los te laten. Hij reageert daarmee op een pleidooi van Geert Wilders tijdens een coronadebat. De PVV-leider vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen meteen van tafel kunnen, omdat de meest kwetsbare mensen en ouderen inmiddels hun tweede inenting hebben gehad en daarmee overbelasting van de zorg is voorkomen.

Maar volgens Rutte is de druk op de zorg wel afgenomen, maar is die nog altijd "gigantisch hoog". Die moet nog verder omlaag om de uitgestelde zorg in te kunnen lopen. Bovendien loopt Nederland met de geplande versoepelingen al vooruit op andere Europese landen, terwijl de besmettingsgraad hier hoger is, zegt Rutte.

'Er is geen code zwart'

Wilders verwijt het kabinet de spelregels te hebben veranderd tijdens het spel. "Er is geen code zwart en die komt er ook niet meer. En het aantal opnamen van coronapatiënten op de intensive cares zal in juli nog maar vijftig zijn en in augustus tot nul zakken." Dus wacht niet met versoepelen tot september, totdat iedereen zijn tweede prik heeft gehad, zegt Wilders.

De versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan, betekenen volgens Rutte al feitelijk het einde van de lockdown. En de volgende stap die op 30 juni zal worden gezet, is "erg ambitieus", zegt de premier. Hij beaamde dat er ook in het kabinet discussie is om de afschalingen iets naar voren te halen. "Als het sneller kan, doen we het sneller", zegde Rutte toe.

Overgang naar periode na corona-epidemie

Het kabinet verwacht nog deze maand met een plan van aanpak te komen voor de overgang naar de periode na de corona-epidemie. Begin juli moet een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd worden waarin die aanpak wordt geregeld in een wet. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge donderdag tijdens een coronadebat.

De Jonge sprak over de overgang van de epidemische naar de endemische fase. Daarmee doelt hij op een fase waarin het virus nog wel her en der zal opduiken, maar mensen elkaar niet meer op grote schaal aansteken, zoals nu. De vraag is hoe dan omgegaan moet worden met onder meer coronatesten. Of mensen bijvoorbeeld alleen nog getest worden als ze ziekteverschijnselen hebben, of dat er ook nog getest kan of moet worden voor grote evenementen.

Nieuwe wet?

De coronamaatregelen zijn vastgelegd in de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) die op 1 september afloopt. De minister wil in de week van 21 juni aan de Kamer laten weten wat het kabinet voor de periode daarna nog nodig acht. Als er een nieuwe wet moet komen, wil hij het voorstel begin juli (voor het zomerreces) aan het parlement sturen.

Het idee is dat zo de Tweede en Eerste Kamer genoeg tijd hebben om er goed naar te kijken. Hij sloot ook niet uit dat het toch nodig zal blijken de Twm te verlengen.

LEES OOK: RIVM: iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau