Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

MKB-Nederland over hervorming arbeidsmarkt: ‘Flexibiliteit houdt niet op, het heeft alleen grenzen’

Redactie

Flexwerkers die er als eerste uitvliegen en mensen met vaste banen die juist niets te vrezen hebben. Het was jarenlang realiteit, maar werkgevers en vakbonden gooien het nu over een andere boeg. Ze zijn het eens geworden over ingrijpende hervormingen van onze arbeidsmarkt. Vaste banen moeten meer de norm worden.

"Als je het in één zin zou willen zeggen, zou je het zo kunnen uitdrukken", zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar dat betekent ook dat dat aantrekkelijk moet worden voor werkgevers."

Als het aan bonden en werkgevers ligt komen er straks drie soorten werknemers. Mensen met een vast contract, uitzendkrachten en zzp’ers. Nul-urencontracten en constructies als payrolling verdwijnen. De deal, waarin flexwerk sterk wordt ingeperkt, is onderdeel van een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

'Aannemen van nieuwe mensen moet eenvoudiger worden'

En dat betekent niet alleen feest voor de flexwerker. Ook de achterban van Vonhof heeft er baat bij, zo zegt Vonhof. Het aannemen van mensen moet met deze hervorming eenvoudiger worden voor de werkgever. "De arbeidsrelatie moet minder belast worden met allerlei regels vanuit de overheid, zodat het voor de ondernemer ook aantrekkelijker wordt om iemand in dienst te nemen", legt hij uit. "Vooropgesteld dat mkb-ondernemers graag mensen in dienst hebben, dat is hun kapitaal."

Want juist mkb'ers worden vaak in de weggelopen door flexwerk, zegt hij. "Er wordt op loonkosten geconcurreerd en mkb'ers kunnen daar vaak niet tegenop."

'Flexibiliteit houdt niet op, het heeft alleen grenzen'

Maar er zijn ook genoeg mbk'ers die zo'n flexibele schil juist heel hard nodig hebben. "Maar de flexibiliteit houdt niet op, het heeft alleen grenzen", zegt Vonhof daarover. "Eerder was het grenzeloos. Er waren mensen die twintig jaar lang in uitzendconstructies zaten."

Uitzendwerk wordt volgens de nieuwe regeling beperkt tot vervanging van zieke werknemers en bij drukke periodes, als extra personeel nodig is. Bovendien wordt het beperkt tot maximaal drie jaar, en daarna moet iemand een vast contract krijgen. Nu is die termijn nog 5,5 jaar. Verder mag een uitzendkracht binnen het huidige systeem binnen 1,5 jaar van de ene op de andere dag worden ontslagen. Die termijn wordt verkort naar twaalf maanden.

'Hele terechte update'

"Het is een hele terechte update op de arbeidsmarkt", zegt trendwatcher Farid Tabarki. "Al tien, vijftien jaar zagen we flexibilisering, en we hebben het uiterste randje bereikt. En nu komen we weer een beetje in het midden uit, dankzij onze polder, en dat lijkt me heel goed. Ik denk inderdaad dat organisaties oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van regels, en nu hebben we daar weer een iets beter kader voor."

LEES OOK: Economen verwachten stijging in faillissementen en werkloosheid in Nederland


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau