main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
2 juni 2021 — 15:05

Van Dissel: ‘Zie versoepelingen met zeer veel vertrouwen tegemoet’

De derde stap in het openingsplan van het kabinet zal nauwelijks invloed hebben op de dalende trend in het aantal besmettingen, zei RIVM-baas Jaap van Dissel tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden. Hij ziet de versoepelingen van de coronamaatregelen, die zaterdag ingaan, dan ook met “zeer veel vertrouwen tegemoet”.

Vanaf zaterdag mogen onder meer restaurants, musea, bioscopen, concertzalen en binnenruimtes van attractieparken weer open, zij het met een beperkt aantal bezoekers. Ook sporten in groepen mag weer en het advies voor thuisbezoek wordt verruimd tot maximaal vier personen per dag.

Dat het kabinet de versoepelingen vijf dagen eerder doorvoert dan eerder werd voorzien, maakt volgens Van Dissel ook niet echt uit. Hij liet nog eens zien dat het aantal ziekenhuisopnames sinds de piek van eind april tegen de 70 procent is afgenomen.

‘Beetje saai verhaal’

De topinfectioloog liet in zijn presentatie de belangrijkste ontwikkelingen zien. Halverwege zijn verhandeling over dalende besmettingen, scherp afnemende ziekenhuisopnames en de voortschrijdende vaccinaties tegen het coronavirus zei hij: “Het is een beetje een saai verhaal misschien vandaag.”

Ook het aantal besmettingen blijft dalen, verwacht de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb). Hij voegde er wel aan toe dat Nederland in Europa nog altijd het hoogste aantal besmettingen telt. “Daar zijn we niet trots op”, zei hij. Van Dissel benadrukte dat de aantallen overal omlaag gaan en de cijfers van veel landen dicht bij elkaar liggen. “Het zou kunnen dat we vandaag alweer halverwege de lijst staan.”

Braziliaanse variant

Over de virusvarianten die gelden als zorgwekkend zei Van Dissel dat het beeld “vrij stabiel” is. Het RIVM ziet de Braziliaanse variant (P1) iets toenemen in de wekelijkse steekproef van positieve testen die nader worden onderzocht. Met 2,8 procent van het totaal gaat het nog altijd om een kleine minderheid van alle gevallen. Bij de toename moeten we volgens Van Dissel ook bedenken dat er “een geweldige afname is van het totale aantal infecties”. Vaccinatie biedt de beste garantie tegen een snelle verspreiding van besmettelijke virusvarianten, benadrukte hij.

De Indiase variant was in de laatste steekproef nog maar goed voor 0,4 procent. Die variant is in Nederland “te weinig aanwezig om daar al een lijn in te zien”. Wel blijft het volgens Van Dissel belangrijk om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Zo duidt Brits onderzoek erop dat de Indiase variant zich daar nu sneller verspreidt dan de Britse variant, die in Nederland veruit het meeste voorkomt. Dat beeld is echter niet in ieder land hetzelfde.

LEES OOK: Gezondheidsraad adviseert alleen Pfizer of Moderna voor jongere groepen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer