Millennials in de ban van crypto: ‘Ik kan wel 2000 euro per dag verdienen’
Veel millennials hebben hun spaargeld in crypto's gestopt. Ook de 25-jarige Elroy Heisterkamp was er al vroeg bij: in 2014 kwam hij voor het eerst in aanraking met bitcoin, en inmiddels is hij daytrader. Dat betekent dat hij inzet op de dalingen en stijgingen van de koers van aandelen of geld, en daarvan zijn er in de cryptowereld genoeg. "Het is geen gokmachine als je weet wat je doet", zegt hij in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.
Destijds had Heisterkamp op de piek 35 bitcoin. Die verkocht hij voor 1000 dollar. "Ik was 18 jaar, student, en dacht: prima, ik ben tevreden met dit bedrag", zegt hij. "Als je de waarde van vandaag bekijkt zit je bijna op de 2 miljoen."
'Dat wil ik in de toekomst voorkomen'
Pijnlijk, maar juist dat is de reden waarom hij nu daghandelaar is geworden. "Dat wil ik in de toekomst voorkomen", zegt hij. Daarom houdt Heisterkamp, die ook tips geeft op YouTube, nu dagelijks prijsfluctuaties van verschillende cryptovaluta in de gaten. Vervolgens koopt hij een cryptomunt lager in dan hij deze verkoopt. Volgens veel economen is er geen gouden formule voor het voorspellen van de koers van de aandelen. "Niemand heeft een glazen bol", zegt ook Heisterkamp. Toch heeft hij er zijn baan van gemaakt, die hij zelf vooral als hobby ziet waar hij ook zijn brood mee kan verdienen.
Wat hij dan precies aan zijn hobby overhoudt verschilt, maar het kan oplopen tot zo'n 2000 euro per dag. "Je bent heel erg afhankelijk van de markt", legt hij uit. En zijn riante 'salaris' gaat gepaard met lange dagen: "Gisteren zat ik hier om 8 uur en logde ik om half 12 uit."
'Kan zijn dat je geld in één keer verdampt'
Toch heeft zijn baan als daytrader hem ook veel geld gekost. "Dan praat je over het verlies van tienduizenden euro's", zegt hij. "Ik ben heel vaak hard gevallen, en uiteindelijk leer je van harde vallen het best."
Heisterkamp zou de jonge belegger zeker niet adviseren om al zijn of haar geld in crypto's te steken. "Vooral niet als je houdt van stabiliteit. Allereerst is belangrijk dat je geld kan missen, zodat er ook geen emotie bij komt kijken", zegt hij. "Maar weet wel wat je doet, en in welke cryptocurrency je het doet. Research is alles. Als je een onbekend hypeproject doet, kan het ook zo zijn dat je geld allemaal in één keer verdampt."
Presentatrice Elen Demir heeft last van FOMO: Fear of missing out. Heel veel van haar generatiegenoten zijn de afgelopen maanden gaan beleggen of hebben hun spaargeld in crypto's gestopt. Onderzoek wijst uit dat millennials grote risico's durven te nemen omdat ze, in financieel opzicht, nog nooit echt een grote crisis hebben meegemaakt. Welke generatie heeft het nakijken?
Je ziet deze aflevering om 22.10 op donderdag om 3 juni, op NPO 2. Oude afleveringen kijk je hier terug.