Bonden en werkgevers dichtbij akkoord hervorming arbeidsmarkt: vast minder vast, flex minder flex
De vakbonden en werkgevers lijken dichtbij een akkoord over de hervorming van de arbeidsmarkt. De partijen willen nog "niets bevestigen, noch ontkennen", maar geven aan woensdag met mededelingen naar buiten te komen. De Volkskrant meldde dinsdag op basis van ingewijden al hoe de afspraken er op hoofdlijnen uit komen te zien.
Vast moet minder vast worden en flex minder flex, weet de krant. In het akkoord zou staan dat er straks drie soorten werknemers zijn: mensen met een vast contract, uitzendkrachten en zzp'ers. Dat betekent dat nulurencontracten en payrollconstructies verdwijnen. Voor zelfstandigen geldt dat het minimum uurloon omhoog gaat naar 35 euro. Is dat minder, dan moeten ze in vaste dienst worden genomen.
Werkgevers kunnen door het 'nieuwe' vast contract mensen langer laten werken als het drukker is, en eerder naar huis sturen als het minder druk is. Zo wordt voorkomen dat ze dure uitzendkrachten in dienst moeten nemen.
'Nulurencontracten niet voor niets'
"Ik wil de uitwerking nog wel even zien", zegt ondernemer Shiva de Winter in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Nulurencontracten waren er niet voor niets. Ik begrijp dat mensen vastigheid nodig hebben, maar het moet van twee kanten komen. Van de werkgever en de werknemer. Werknemers willen vastigheid, maar een werkgever wil kunnen bouwen en kunnen zien of mensen echt de efforts hebben. Daar heb je even de tijd voor nodig."
Volgens ondernemer Carmen Breeveld moet je "de werknemer en de werkgever niet over een kam scheren". "In iedere fase van je leven heb je een andere behoefte", zegt ze. "Ik denk niet dat jongeren en studenten die een bijbaan zoeken zitten te wachten op een vast contract. Als je een gezin gaat stichten en een huis gaat kopen, dan wil je dat vaste contract misschien wel."
Volgens Breeveld wordt "er helemaal geen maatwerk gedaan". "Nulurencontracten vinden bijvoorbeeld studenten prima. Ik heb er alleen zelf moeite mee omdat je daarbij helemaal niet verzekerd bent en bij een 1-uur-contract ben je wel verzekerd. Dus ik zou werkgevers willen oproepen: geef mensen een 1-uur-contract. Eén uur is niks, maar dan zijn mensen wel verzekerd. Dus dan ben je niet zo asociaal."
Achterbannen moeten nog instemmen
Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof, voorzitters van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, hadden onlangs al aangeven dat ze voor de zomer tot een akkoord wilden komen over de arbeidsmarkt. Eigenlijk zou de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, hierover eind vorig jaar met een advies komen. De reactie van de SER werd evenwel uitgesteld wegens corona en ook het inmiddels demissionaire kabinet kwam er door de epidemie niet meer aan toe.
Volgens de Volkskrant hebben de top van de vakbeweging en werkgevers een overeenstemming bereikt, maar moeten hun achterbannen nog wel instemmen.
Rapport commissie-Borstlap
Aanleiding van het polderoverleg is het rapport van de commissie-Borstlap, dat een groot aantal aanbevelingen bevat om de scheve arbeidsmarkt recht te trekken. Flexwerkers moeten meer zekerheid krijgen, terwijl vaste contracten juist iets minder vast moeten worden. Het nieuwe kabinet moet uiteindelijk besluiten nemen over de positie van werknemers en zelfstandigen. De vakbonden en werkgevers hopen nog op tijd te zijn om hun voorstellen hierover in het coalitieakkoord te krijgen.
LEES OOK: Flexwerken en langer studeren deels de oorzaak van het steeds lagere geboortecijfer