Kritiek op ‘zorgvuldigheid’ informateur Hamer groeit: ‘Het proces wordt belast’
De kritiek op informateur Mariëtte Hamer groeit. In eerste instantie zou er een inhoudelijk herstelplan komen, en pas dan zou er met andere partijen worden gesproken. Maar Hamer zou wel "heel veel" tijd nemen om met het maatschappelijk middenveld te overleggen, zo zeggen verschillende critici in De Telegraaf.
Urgenda, Natuurmonumenten, Alzheimer Nederland en de TU Delft kwamen gisteren bij de informateur op bezoek, en eerder sprak ze al met de Efteling, jongeren en door de coronacrisis getroffen sectoren.
Dat een adviseur zich tijdens de formatie laat adviseren door ambtenaren en adviesraden is vaste prik. Dat heeft een hoog symboolpolitieke waarde, zo wordt gezegd. Op deze manier kun je aan verschillende achterbannen laten zien dat je met een thema bezig bent. Maar wat er van deze plannen in een uiteindelijk regeerakkoord terechtkomt is nog maar de vraag, en dus ook of al die tijd die erin is gestoken wel terecht is.
'Het proces wordt belast'
Ondertussen loopt er van alles door elkaar: het herstelplan, de begroting, en het regeerakkoord. "Het proces wordt daardoor belast. Zoals het nu gaat is het wel erg... hoe zeg je dat netjes... zorgvuldig" zegt oud-informateur Uri Rosenthal (VVD) tegen De Telegraaf. "Het kan nooit kwaad je te laten informeren over de problemen die spelen. Maar dit heeft meer weg van wat Hamer bij de Sociaal-Economische Raad ook probeert: nieuwe loten scheppen aan de stam van de polder."
'Kabinet is missionair als het gaat om aanpak coronacrisis'
En dat terwijl er juist wordt gestuurd op een snelle formatie, die uiteraard al wat hobbels onderweg heeft gekend. FD-journalist Jean Dohmen wijst er in Goedemorgen Nederland op dat dit niet per se ernstige effecten heeft voor onze economie. "België heeft een hele lange kabinetsformatie gekend. Toen bleek dat de economie prima heeft gedraaid in die periode", zegt hij. "De situatie is nu natuurlijk wel iets anders. Maar je moet niet vergeten dat het demissionaire kabinet missionair is als het gaat om de aanpak van de coronacrisis."
Dohmen zet zijn vraagtekens bij het feit dat Hamer met de Efteling in gesprek is gegaan. "Maar stel dat ze met geen van die partijen had gesproken, behalve de usual suspects, had ze daar waarschijnlijk een verwijt over gekregen", zegt hij.
LEES OOK: Eerdmans (JA21): te weinig aandacht voor thema als migratie tijdens formatie