Alarmbellen gaan af bij andere grote vervuilers na Shell-rechtszaak: ‘Kan impact hebben op werkgelegenheid’
Alarmbellen gaan af bij grote bedrijven nu Milieudefensie de zaak tegen Shell gewonnen heeft. Bedrijven die door klimaatactivisten worden gezien als de grote vervuilers van deze tijd krijgen naar alle waarschijnlijkheid nog wel meer rechtszaken te verwerken.
De rechter droeg het olieconcern woensdag op om de CO2-uitstoot in nog geen tien jaar bijna te halveren. In 2030 moet er een reductie zijn van 45 procent ten opzichte van 2019.
Met deze uitspraak is basis gelegd voor tientallen nieuwe rechtszaken. Op de voorpagina van het Financieele Dagblad is te lezen dat het klimaatvonnis van Shell voor onrust zorgt bij andere vervuilers. Ook het AD kopt: 'Reeks zaken tegen vervuilers in de maak'.
Milieudefensie heeft de smaak te pakken. Na de overwinning op Shell wil de organisatie onder meer Tata Steel, Camelot, Eneco, Vattenfall en AkzoNobel spreken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgas. Wie weigert krijgt een rechtszaak aan zijn broek.
Werkgelegenheid
Allen grote bedrijven, waar dus talloze Nederlandse banen mee zijn gemoeid. Moeten we vrezen voor een enorm verlies aan werkgelegenheid? "Het kan impact hebben", zegt FD-journalist Jean Dohmen.
"Wat je natuurlijk ziet, en dat is het probleem dat er aan vooraf gaat: waarom ontstaan die rechtszaken? Omdat er kritiek is op de overheid in Nederland en overheden wereldwijd dat ze onvoldoende maatregelen nemen", zegt Dohmen. "Dus ik denk dat het ook een belangrijk signaal moet zijn aan de Nederlandse overheid, om zelf vaart te maken met dat beleid. Maar ondertussen snap ik wel dat bedrijven zich zorgen maken over of Nederland nog wel een aantrekkelijke plek is om gevestigd te zijn."
Ondernemer Rahma el Mouden is het eens met de uitspraak die de rechter woensdag deed. "De politiek is gewoon te traag", zegt zij. "Uiteindelijk moet het rechts of linksom veranderen, en natuurlijk is er een risico dat dat banen kost. Maar ondernemers zijn creatief genoeg om toch nog iets anders te ondernemen waar ook werkgelegenheid gecreëerd wordt", denkt zij. "Het is wel een klimaat waar we met zijn allen verantwoordelijk voor zijn."