main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2021 — 14:55

Kroongetuige Nabil B. werkt niet meer mee maar Marengo-proces gaat door: ‘Zijn positie is een stuk minder sterk’

Een grote schok in het Marengo-proces. Kroongetuige Nabil B. schortte zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op en stopt voor onbepaalde tijd met getuigen. De zaak tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi wordt echter voorlopig gewoon hervat.

Nabil B. sluit begin 2018 een deal met het OM en wordt kroongetuige in het Marengo-proces. Dat blijkt niet zonder gevolgen. Een week na de bekendmaking van de deal wordt de broer van B. vermoord. Het blijft niet bij deze liquidatie. Er gaat een schok door het land als een jaar later de advocaat van B., Derk Wiersum, op klaarlichte dag bij zijn huis in Amsterdam wordt neergeschoten.

Tijdens de behandeling van de grootste strafzaak ooit gaan er een aantal dingen goed mis rond de kroongetuige. Die hoort in volledige anonimiteit de zitting bij te wonen, maar B. is per ongeluk te zien via een videoverbinding. Later lekken er tot vier keer toe foto’s van de kroongetuige uit.

‘Als ik dit niet doe word ik doodgeschoten’

Nabil B. stapte zelf naar de politie omdat zijn leven in gevaar was, legt NRC-misdaadjournalist Jan Meeus uit in Goedemorgen Nederland. “Er is een serie moorden gepleegd met name in het Utrechtse criminele milieu waarbij toen het gebeurde de politie er weinig tot geen grip op had. Dat zijn moorden die ruwweg tussen 2014 en 2017 zijn gepleegd. Bij een van die moorden, een vergismoord in 2017 in Utrecht, was Nabil B. zelf betrokken.”

Vanwege die vergissing dreigde hij zelf een probleem te krijgen, vertelt de journalist. “Dit omdat de vermoorde persoon een lid van een bekende Utrechtse onderwereldfamilie was. Toen is hij naar de politie gestapt en heeft hij gezegd: ik wil mijn verhaal doen. Dat deed hij omdat hij het gevoel had: als ik dit niet doe dan word ik zelf doodgeschoten.”

‘Hij heeft daarin een belangrijke rol gespeeld’

Op een gegeven moment kreeg de politie greep op allerlei versleutelde communicatie. “Dat zijn berichten die worden verstuurd met speciale cryptotelefoons. Criminelen dachten dat niemand ooit mee kon lezen maar daar is de politie toch in geslaagd. Dat gebeurde in dezelfde periode toen Nabil B. zei dat hij zijn verhaal wilde doen. De politie kreeg toen steeds meer berichten te pakken onder andere ook vermoedelijk van Ridouan Taghi. Hij is in die periode heel belangrijk geweest om ze bijvoorbeeld te helpen met het begrijpen van wie welke berichten zijn en hoe het precies zit. Ook wist hij hoe ze onderling met elkaar communiceerden en hoe je die verschillende gebruikers kon identificeren. Daar heeft hij een belangrijke rol in gespeeld.”

Inmiddels zijn er zo veel berichten dat de verklaringen van Nabil B. tegenover Ridouan Taghi steeds minder belangrijk zijn geworden, aldus Meeus. “Ik denk dat je op basis van die PGP-berichten ook wel kan komen tot een bewezenverklaring.

‘Niemand had dat zien aankomen’

Wat er woensdag gebeurde in de zittingszaal was natuurlijk een verrassing, vertelt de misdaadjournalist. “Niemand had dat zien aankomen. Maar vervolgens zei de rechtbank: wij gaan gewoon verder met het behandelen van de eerste echte moordzaak die in deze zaak van belang is. Dat is de moord op een medewerker van een spyshop, Ronald Bakker. Als je ziet wat er allemaal voorgehouden wordt, dan zie je dat de ooggetuige daar weinig tot niks over te zeggen heeft.”

Meeus refereert ook aan eerdere kroongetuigen in andere zaken.”In een andere grote zaak die draait om moorden zoals die waar Willem Holleeder ook voor veroordeeld is, zat ook een kroongetuige genaamd Peter la Serpe en die was in die zaak heel belangrijk. Zonder zijn verklaringen was er onvoldoende bewijs om al die verdachten veroordeeld te krijgen. In die zaak is een hele serie verdachten ook tot levenslang veroordeeld. Die heeft eigenlijk op dezelfde manier die rechtszaal gebruikt als podium voor zijn onderhandelingen met het OM over geld. Want het gaat nu uiteindelijk ook weer over geld.”

‘Positie van Nabil B. is een stuk minder sterk’

La Serpe was de sleutel tot het succes en had relatief een sterke positie tegenover het Openbaar Ministerie, vertelt de misdaadverslaggever. “Het is hem toen gelukt om allerlei dingen uit te onderhandelen waarvan heel veel advocaten zeiden: dit zou eigenlijk niet mogen. Een kroongetuige mag niet betaald worden, niet beloond worden in financieel opzicht voor zijn verklaringen. De positie van Nabil B. is nu denk ik een stuk minder sterk als die van Peter la Serpe toen.”

Nabil B. heeft zijn broer verloren en zijn hele familie is in de ellende gestort vanwege het feit dat hij nu die verklaring heeft afgelegd, vat Meeus samen. “Het is bij hem begonnen. Hij zat in het criminele milieu en hij was betrokken bij die liquidaties. Dat daar een beetje een geste naar die familie toe is lijkt mij heel erg menselijk. Maar de vraag is wel waar de grenzen liggen. Hij blijft een crimineel en zijn positie in de rechtszaal is een stuk minder sterk. Ik vraag mij af of af hij op deze manier zijn troeven succesvol uit kan spelen.”

LEES OOK: Raadsmannen kroongetuige Nabil B. met de dood bedreigd

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer