Werkdruk in politiek Den Haag te hoog? ‘Voor je het weet lijden mensen aan chronische stress’
Naast CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zit ook demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) thuis met burn-out-klachten. Hij legt het werk voor minstens drie maanden naast zich neer, werd maandag bekend. De vraag rijst of de werkdruk in politiek Den Haag te hoog is. Ja, zegt voormalig minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De werkdruk in Den Haag neemt hand over hand toe. Dat heeft alles te maken met media die erbovenop zitten, meer dan ooit", zegt de VVD-prominent. "Ook met sociale media. Het heeft te maken met noodzaak voor Kamerleden om zich heel erg sterk te profileren", somt hij op.
De coronacrisis maakt de giftige cocktail compleet. Rosenthal: "Die loopt al vanaf begin vorig jaar. Normaal gesproken heb je bij een crisis een dieptepunt en dan ga je weer terug naar normaal. Dat is bij een uitputtingscrisis heel anders. Dat brengt met zich mee dat mensen voor je het weten lijden aan chronische stress. Er zijn allerlei factoren die daar dus aan bijdragen", aldus Rosenthal.
'Onmogelijk om te zeggen: bel mij volgende week terug'
Voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke herkent het beeld dat Rosenthal schetst. "Ik heb het zelf ook meegemaakt. Begin 2018 kwam ik een beetje in de problemen, ook fysiek", zegt hij. Het komt volgens Ten Broeke voort uit "het idee dat je altijd aanstaat". "Het heeft ook te maken met social media en of je je veel aantrekt. Je probeert het zo goed moeilijk voor zoveel mogelijk mensen te doen, dat geldt voor alle politici."
Je bent als Kamerlid nooit klaar met werken, zegt Ten Broeke. "Het is in Den Haag onmogelijk om tegen de media te zeggen: Belt u mij volgende week terug over dat hele dikke rapport waar u mijn opvattingen over wenst, want dan heb ik het ook gelezen. Dat is bijna niet denkbaar en dat is te gek voor woorden."
'Kamer moet zichzelf discipline opleggen'
"Ik hoorde dat Van 't Wout als minister laatst bij een debat heeft gezeten dat dertien uur duurde en waar hij één vraag kreeg", zegt parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits. Volgens haar zijn er oplossingen denkbaar. "Bijvoorbeeld als het gaat om het inrichten van een debat. Daar moeten nu drie of vier bewindspersonen bijzitten. Je stopt daar al je energie en tijd in. Als je dan één vraagt krijgt..." Volgens haar kan dat anders.
Volgens Ten Broeke ligt de sleutel tot de oplossing bij de Kamer zelf. "De Kamer moet zichzelf discipline durven opleggen. Dat lukt al jaren niet."
LEES OOK: CDA’er Pieter Omtzigt laat zich komende 16 weken vervangen als Kamerlid