Vakantieparken hanteren onduidelijke prijzen om consumenten te lokken: ‘Bijzonder klantonvriendelijk’
Vakantiehuisjes in Nederland blijken vaak duurder dan verwacht. Dat komt omdat veel aanbieders onduidelijke prijzen hanteren, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bijkomende kosten zoals bedlinnen, reserveringskosten en toeristenbelasting worden door deze aanbieders "verstopt". Hierdoor betalen klanten uiteindelijk veel meer dan de lage prijs waarmee ze zijn gelokt. "Bijzonder klantonvriendelijk’’, vindt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.
"Bedrijven spiegelen de prijzen veel te gunstig voor. Daardoor weten consumenten niet waar ze aan toe zijn en is het veel te moeilijk voor ze om prijzen met elkaar te vergelijken", zegt zij. "Het is ook nog eens tegen de wet, want die verplicht aanbieders om de vaste onvermijdbare kosten op te nemen in de eerste prijs die ze laten zien.’’
'Nederlandse vakantie misschien wel 10 tot 15 procent duurder'
Vanwege de onzekerheid die corona nog altijd met zich meebrengt, kiezen veel mensen voor een vakantie in eigen land. Vakantieparken en campings zaten tijdens de afgelopen meivakantie en pinksterweekend goed vol en ook voor de zomerperiode zijn deze accommodaties in trek. Hierdoor gaan de prijzen vanzelfsprekend omhoog.
Laurens Taekema van vergelijkingssite Parkvakanties.nl voorspelde eerder deze maand in Trouw dat het doorbrengen van een vakantie op een Nederlands bungalowpark misschien wel 10 tot 15 procent duurder wordt. Al voor de meivakantie zag hij prijsstijgingen van 8 tot 13 procent in vergelijking met vorig jaar, met uitschieters tot 25 procent. Dat terwijl de prijzen in "gewone tijden" met 3 à 4 procent per jaar omhoog gaan.
'Soms tot wel 160 euro meer dan oorspronkelijke prijs'
Voor de Consumentenbond aanleiding om het boekingsproces en bijkomende kosten van zestien vakantieparken onder het vergrootglas te leggen.
Daaruit blijkt dat alle zestien extra kosten in rekening brengen, zoals reserveringskosten, kosten voor de eindschoonmaak, bedlinnen en toeristenbelasting. Elf bedrijven nemen deze kosten niet op in de beginprijs. Hierdoor betalen klanten soms tot wel 160 euro meer dan de oorspronkelijke prijs.
Zo lijkt de huur voor een huisje voor vier personen op vakantiepark De Eemhof van Center Parcs 1312 euro per week te kosten. Maar bij dat bedrag komen ook nog reserveringskosten (29,50 euro), toeristenbelasting (95 euro) en bedlinnen (37 euro). Onderaan de streep betalen de klanten dus nog 161 euro (12 procent) extra, schrijft de Consumentenbond.
En ook bij park Hoog Vaals van Landal betalen consumenten door bijkomende kosten plotseling fors meer. Daar stijgt de weekendprijs van een huisje met 123 euro naar 452 euro. Dat is maar liefst 37 procent meer dan de 329 euro die het huisje eerst leek te kosten.
Vijf aanbieders komen wel goed uit de test
Van de zestien aanbieders komen er vijf wel goed uit de test, zo zegt de bond. Vakantiepark Beekse Bergen (Libema), Topparken, Droomparken, De Leistert en Bungalow.net werken met all-inprijzen die wel direct duidelijk maken wat de uiteindelijke prijzen zijn.
In een reactie op de bevindingen erkennen Recreatie Centra Nederland (RCN) en Landal dat er ruimte is voor verbetering, zo schrijft de Consumentenbond.
LEES OOK: Vakbond CNV: miljoenen werknemers ontvangen dit jaar geen vakantiegeld