Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoger beroep in zaak-Hümeyra begint: ‘Het OM zegt: hij had een pistool en was naar haar op zoek’

Peter Visser

Het gerechtshof begint woensdag aan het hoger beroep in de zaak-Hümeyra. In de procedure bij het hof wil het OM bewijzen dat het gaat om moord, dus dat de verdachte Bekir E. de 16-jarige scholiere met voorbedachte raad heeft doodgeschoten. De nu 34-jarige E. werd eind vorig jaar veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag.

E. schoot het meisje, dat hij langdurig stalkte, op 18 december 2018 van dichtbij met zeven kogels dood in de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Designcollege. Het OM had twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, omdat hij haar met voorbedachte raad zou hebben gedood. De rechtbank in Rotterdam vond echter dat er onvoldoende bewijs was voor een vooropgezet en doordacht plan. De rechters zijn uitgegaan van een impulsieve daad doordat hij in een extreme staat van opwinding en boosheid raakte toen hij Hümeyra zag.

E. was volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar, wat strafverlagend werkte. Hij heeft een zwakke ontwikkeling, persoonlijkheidsstoornissen en kenmerken van psychopathie. Ook gebruikte hij veel drugs. Omdat het risico op herhaling groot is, is behandeling nodig.

'Hij had een pistool en was naar haar op zoek'

"Het onderscheid tussen moord en doodslag is de voorbedachte rade, het feit dat je een plan hebt bedacht om iemand om het leven te brengen", legt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "In dit geval zegt de rechtbank dat er geen sprake is van een vooropgezet plan en dat er in een hevige gemoedsopwelling is gehandeld."

"Het OM is het daar niet mee eens. Zij zeggen: hij had een pistool en was naar haar op zoek. Uit de beelden die er zijn zou ook moeten blijken dat hij doelgericht heeft geschoten. Dus zegt het OM: het kan niet anders zijn dan dat hij wel een vooropgezet plan had."

"De maximumstraf voor doodslag is vijftien jaar, voor moord kun je dertig jaar of levenslang opleggen. Dus er kan een aanzienlijk hogere straf uit voortvloeien als er een veroordeling voor moord uitkomt", aldus Ausma.

Extra beveiligde gerechtszaal

Voor de zaak heeft het Haagse gerechtshof drie dagen uitgetrokken. De zittingen zijn in de extra beveiligde gerechtszaal in de rechtbank in Rotterdam. Op de eerste zittingsdag is ruimte voor het bespreken van de feiten en aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Aan het einde van de eerste dag is tijd ingeruimd voor het spreekrecht van nabestaanden.

Donderdag op de tweede zittingsdag houdt de officier van justitie het requisitoir met daarin de strafeis, waarna E.'s advocaat Yehudi Moszkowicz in de middag of anders vrijdag zijn pleidooi mag houden.

Wetswijziging

De vorige uitspraak in de zaak-Hümeyra was aanleiding voor een wetswijziging. De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar, besloot de ministerraad in februari dit jaar. Onder meer de rechtbank in Rotterdam en de leiding van het OM hebben naar aanleiding van de straf voor E. gepleit voor het verhogen van de maximumstraf.

LEES OOK: Bekir E. krijgt 14 jaar cel voor doden Hümeyra, woeste familie wil rechtszaal bestormen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau