Burgemeesters waarschuwen voor parallelle samenleving: ‘Jaarlijkse investering van 500 miljoen euro is nodig’
Een parallelle samenleving dreigt nu de kloof tussen bewoners van achterstandswijken en de rest van de samenleving onoverbrugbaar dreigt te worden. Daarvoor waarschuwen vijftien burgemeesters van grote steden vandaag in een open brief in het AD. Het kabinet moet werken aan herstel en perspectief van de zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden die te maken hebben met hardnekkige sociale problemen en achterstelling. In die gebieden wonen in totaal een miljoen mensen.
Het gaat om gebieden in de vier grote steden, maar ook in onder meer Eindhoven, Groningen, Zaanstad en Breda. Volgens Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, "dreigt er een onoverbrugbare kloof te ontstaan". Hij is één van de initiatiefnemers van het 'Nationaal Herstel- en Perspectiefprogramma voor Leefbaarheid en Veiligheid'. De situatie in die kwetsbare gebieden is nijpend, zo stelt hij. Zo is er sprake van armoede, werkloosheid, criminaliteit en achterstanden in het onderwijs en gezondheid.
Corona heeft deze problemen alleen maar versterkt, zegt Hamming. "Niet voor niks ging het juist in veel van deze wijken mis bij de avondklokrellen. Mensen keren zich er af van de overheid. Er heerst wantrouwen en apathie en het gevoel: we horen er niet bij. Als dat zich verder doorzet, dan zingt een deel van de samenleving zich los van de rest."
Jaarlijkse rijksinvestering van 500 miljoen euro
Naast de vijftien burgemeesters ondersteunen ook een reeks maatschappelijke organisaties, waaronder de Nationale Politie en Openbaar Ministerie en werkgevers- en onderwijsorganisaties, de oproep. Deze wordt vandaag door de initiatiefnemers aangeboden aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. In deze oproep vragen ze een jaarlijkse rijksinvestering van 500 miljoen euro en wettelijke aanpassingen. Alleen met zo’n structurele aanpak kan de leefbaarheid in deze kwetsbare gebieden echt worden verbeterd, stellen zij.
Met dat geld kan in deze wijken bijvoorbeeld tien uur extra aan activiteiten op en rond school per week worden aangeboden, waardoor kinderen minder op straat te vinden zullen zijn. Ook moet de wetswijziging andere specifieke maatregelen voor de wijken mogelijk maken, zoals een inkomenseis voor nieuwe bewoners, en voorrang op een woning voor bijvoorbeeld agenten en onderwijzers.
"Als we dit laten gaan, loopt het uit de klauwen", waarschuwt Hamming. "Daar gaan we als hele maatschappij een prijs voor betalen. Als het in een land met een miljoen mensen niet goed gaat, dan is die samenleving niet in orde. Dat moeten we doorbreken."
'Dit is wel iets wat heel erg speelt'
Tijdens de kabinetsformatie lijkt er iedere dag een ander plan aan het nieuwe kabinet aangeboden te worden waarin om miljoenen wordt gevraagd. "Er is inmiddels een flinke rij ontstaan", zegt politiek verslaggever voor Omroep WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland. "Maar dit is wel iets dat door vijftien burgemeesters van ook de grote steden wordt onderschreven, en door veel andere organisaties. Het is wel iets wat heel erg speelt, en voor een miljoen mensen in Nederland geldt."
LEES OOK: Aboutaleb krijgt eerste prik en wil ‘idiote tegencampagnes’ van tegengeluid voorzien