Europese sancties tegen Wit-Rusland na arrestatie journalist: ‘Loekasjenko knikt en buigt voor Poetin’
De Europese Unie heeft haar luchtruim gesloten voor vliegtuigmaatschappijen uit Wit-Rusland. Ook mogen die maatschappijen niet meer landen op vliegvelden in de EU. Het is onderdeel van de extra sancties die Europa heeft opgelegd aan Wit-Rusland nadat dat land zondag een passagiersvliegtuig dwong te landen om vervolgens de kritische journalist Roman Protasevich op te pakken.
Zo zijn er Europese sancties tegen individuele personen die betrokken zijn bij deze kaping, maar ook sancties tegen bedrijven en mensen die dit regime financieren, aldus voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. “En we kijken naar sancties tegen de luchtvaartsector in Belarus. Roman Protasevich moet direct worden vrijgelaten. En we zullen druk blijven zetten op het regime tot ze eindelijk de persvrijheid respecteren.”
Een heel pakket aan sancties dus maar EU-leiders hebben de Europese Commissie ook nog gevraagd om snel nog met aanvullende sancties te komen. Die kunnen wij volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer de komende weken al verwachten. “Er zijn nu al tegen ongeveer een kleine negentig man sancties en er komen nog meer sancties aan tegen nog tientallen mensen zoals oligarchen. Mensen die een ‘spin in het web’-functie vervullen voor Aleksandr Loekasjenko (de president van Wit-Rusland, red.), de dictator, in de hoop dat het dan zijn basis verzwakt.”
‘Vele bredere uitstraling dan alleen die knaap’
Het is de vraag of Loekasjenko onder de indruk is van deze sancties, vertelt Van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht en is de facto een marionet van Poetin geworden. Poetin runt de show in Wit-Rusland en die sancties kunnen heel goed gecompenseerd gaan worden vanuit Moskou waardoor dit is een pluisje is dat hij zo van zijn schouder afblaast.”
Toch zou je denken dat Wit-Rusland zich bewust is van de eventuele gevolgen van de arrestatie van Protasevich. “Het feit dat zij dit gedaan hebben. Om één 26-jarige online blogger uit te schakelen, dat heeft een veel bredere uitstraling dan alleen die knaap van 26. Dit is een afschrikking die een veel bredere werking moet hebben. Dit is waarschijnlijk ook omdat de Russen hebben gezegd: als je wil overleven moet je ook naar ons luisteren. De inlichtingendienst en veiligheidsapparaat is min of meer in handen van de Russen. Loekasjenko knikt en buigt voor Poetin.”
‘Militair ingrijpen is zeer de vraag’
Sommigen sluiten militair ingrijpen in dit conflict niet uit. “Of de Europeanen bereid zijn om een conflict met Wit-Rusland, lees Rusland, aan te gaan over deze zaak is zeer de vraag”, stelt Van de Roer. “Vergeet niet dat Frankrijk, Duitsland en Italië grote economische belangen in Wit-Rusland hebben. Ze zijn gisteren snel door de pomp gegaan en hebben meegetekend. Maar we moeten het nog zien. De NAVO-raad van ambassadeurs komt vandaag bijeen. Het is niet uit te sluiten dat daar nog iets aanvullends uitkomt.”
Sancties komen er, maar werken niet. Dit is kaping en staatsterrorisme dat hardere actie vereist. Gaat veel verder dan vrijlating dissident. Je moet regime in het hart treffen. Zou mij niet verbazen als dat ook militair is. https://t.co/Vl8iRPWzqN
— rob de wijk (@robdewijk) May 24, 2021
Ook hier zal volgens de diplomatiedeskundige de tijd zijn werk doen. “Je hebt een proces nodig, en dat zal hier ook gebeuren, van onderzoek en additionele sancties. En vergeet ook niet dat op die EU-top gisteren ook is gesproken over de strategische relatie met Rusland. Daar komt ook nog een rapport aan van de hoge vertegenwoordiger Borrell, in samenwerking met Von der Leyen, dat later deze zomer besproken moet worden. En dan wordt ook die relatie met Rusland verder uitgekristalliseerd.”
‘Hij ziet er slecht uit’
Dat houdt natuurlijk verband met elkaar, aldus Van de Roer. “Als dit incident niet wordt opgelost en Protasevich blijft achter slot en grendel en hij krijgt misschien wel een enorme douw, wat er aan zit te komen. Gisteren waren er ook beelden, hij is mishandeld en ziet er slecht uit.”
In die video vertelt hij dat het goed met hem gaat en dat hij meewerkt aan het onderzoek. “Maar ten eerste zijn er berichten dat er de afgelopen maanden minstens tweeduizend mensen gemarteld zijn. Volgens zijn vader is zijn neus gebroken en volgens zijn vrienden is die plek op zijn voorhoofd ook het gevolg van martelingen. Hij heeft dit zogenaamd vrijwillig verklaard. Ja, wie gelooft dat?”
‘Is dit echt of word ik hier bedrogen?’
Nu is er ook een soort van no-flyzone boven Wit-Rusland. Volgens EW-redacteur Eric Vrijsen is wat er is gebeurd met Protasevich een risico voor iedereen die in een vliegtuig stapt. “Elke verkeersvlieger moet er vanuit kunnen gaan dat als je van de luchtverkeersleiding te horen krijgen dat er een bommelding is en je moet zo snel mogelijk daar en daar landen, dat dit echt serieus is. Dat ze dit hebben gefaket is al een enorm veiligheidsrisico. Voortaan zal in dit soort luchtruimen een verkeersvlieger zich moeten afvragen: is dit echt of word ik hier bedrogen? Dat is al verkeerd natuurlijk.”
Ook de inwoners van Wit-Rusland worden hierdoor geraakt. “Het is kiezen of kabelen in deze”, legt Van de Roer uit. “Het gaat erom dat je dat land probeert te raken en te isoleren. Het is ook een vorm van uitroken en je probeert het regime te raken. Dat daarbij ook collaterale schade gaat optreden en dat ook burgers daar het slachtoffer van zijn, is ook onvermijdelijk. Maar het is helaas de situatie.”
LEES OOK: Rusland geschokt over westerse reacties op Ryanair-arrestatie
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meer