main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2021 — 11:29

De politieke statements tijdens het ‘apolitieke’ Eurovisie Songfestival

Hoge tonen, valse noten, hysterische outfits en gekke dansjes zijn allemaal onlosmakelijk verbonden met het Eurovisie Songfestival, net als politieke statements en vriendjespolitiek. Zo ligt deelnemer Israël op dit moment onder een vergrootglas vanwege het opgelaaide conflict met de Palestijnen. “Het zou zomaar kunnen dat dit zaterdag tijdens de puntentelling een rol gaat spelen”, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hamas, een van de actoren in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, zou rekening houden met een wapenstilstand in de komende dagen. “Als dit conflict afvlakt de komende etmalen tot aan zaterdag, zou je kunnen hopen dat het niet zaterdag tot een demonstratie van pro- of anti-Israël leidt”, zegt Van de Roer. “Maar het is niet uit te sluiten dat de deelnemers nog een statement maken.”

‘Publiek bleek veel politiek incorrecter’

Door de vakjury is er “een schisma” in de beoordeling van de liedjes, zegt Van de Roer. “Mijn inschatting is dat die vakjury minder politiek georiënteerd is en meer professioneel naar een liedje kijkt. Maar het publiek kan wel degelijk persoonlijke voorkeuren laten meetellen, en dan is de actualiteit op de grond altijd een factor.”

Huffnagel benadrukt dat er al gespeculeerd wordt over vriendjespolitiek sinds de allereerste editie van het Songfestival, ook toen liedjes nog enkel door een jury beoordeeld werden. “Zo werd er gezegd dat Cyprus de punten aan Griekenland zou geven en andersom”, zegt hij. “Maar daarna kwam het publiek erbij, en het publiek bleek veel politiek incorrecter dan de jury. Zij letten helemaal niet op of het een goed of slecht nummer is.”

Palestijnse vlag

De deelname van Israël aan het songfestival ligt altijd gevoelig. Toen het circus in 2019 in Tel Aviv neerstreek maakte de IJslandse inzending een duidelijk politiek statement door de Palestijnse vlag in de lucht te houden toen zij in beeld kwamen tijdens de puntentelling.

Daar was het Eurovisie Songfestival, dat al jaren benadrukt apolitiek te zijn, absoluut niet blij mee. Politieke statements zijn eigenlijk verboden. “De European Broadcast Union (EBU), die jaarlijks het Eurovisie overkoepelend organiseert, wil dat niet”, zegt songfestivalkenner Frits Huffnagel. “Het Eurovisie Songfestival is bedacht om landen samen te brengen en te verbroederen.”

Maar dat lukt niet altijd. Toen in 1978 duidelijk werd dat Israël het songfestival zou gaan winnen, ging het beeld in Jordanië op zwart en riepen zij België tot winnaar uit. “Dus iedereen in Jordanië dacht dat België had gewonnen”, zegt Huffnagel. Om die reden zijn de deelnemende landen verplicht om het Songfestival van A tot Z uit te zenden, zegt hij. “Jordanië deed niet mee, dus de EU kan dat land er dan niet aan houden.”

Rusland

Ook de spanningen tussen Rusland en Oekraïne wisten de afgelopen jaren vaak het podium te bereiken. Zo ook in 2007, toen de inzending van Oekraïne iets zong dat klonk als “Russia, goodbye”. Vjerka Serdjoetsjka, de leadzanger van deze band, heeft na deelname overigens een zetel gekregen in het parlement van Oekraïne, zo vertelt Huffnagel.

En in 2016, twee jaar na de annexatie van de Krim, won Oekraïne met het nummer 1944 van Jamala. Het lied is een persoonlijk relaas over haar oma, die in de Tweede Wereldoorlog samen met 400.000 andere Krim-Tataren werd gedeporteerd van de Krim door de Sovjets.

‘We don’t wanna Put in’

Toen Rusland het evenement zelf in 2009 organiseerde was er opnieuw ophef. Dit keer over de uitzending van Georgië, dat een jaar daarvoor een korte oorlog had uitgevochten met de Russen. De Georgische inzending refereerde daaraan in de songtekst met de zin ‘We don’t wanna Put in‘ – die verwijst naar de Russische president Poetin. Het Eurovisie Songfestival wees het nummer af, en de Georgiërs besloten niet mee te doen in Moskou.

De organisatie keurde dit jaar de inzending van de Wit-Russische staatsomroep af omdat die te politiek zou zijn. Ook het vervangende lied voldeed niet. Wit-Rusland mag dit jaar niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

LEES OOK: IJslandse band Daði og Gagnamagnið niet op podium Songfestival na positieve coronatest

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer