main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2021 — 09:12

Voorman MKB-Nederland: laat versoepelingen versneld doorgaan

Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof roept op om versoepelingen versneld door te laten gaan, als de cijfers dat toelaten. De nieuwe versoepelingen die vandaag ingaan zijn welkom, maar volgens hem nog te mager.

Terrassen mogen vanaf vandaag langer open, mensen kunnen weer naar sportscholen en zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals pretparken en dierentuinen, mogen weer gasten ontvangen. Het is de tweede stap van het openingsplan van het kabinet, die vorige week werd aangekondigd.

In de eerste stap van het openingsplan mochten terrassen nog alleen van 12.00 tot 18.00 uur open, dat wordt nu verruimd naar 06.00 tot 20.00 uur. Muziek- en danslessen binnen worden ook weer mogelijk. Het kabinet hield vorige week nog een slag om de arm. De versoepelingen zouden alleen doorgaan als de cijfers over de coronabesmettingen en de ziekenhuisbezetting genoeg zouden dalen. Dat is gebeurd, concludeerde de regering maandag.

‘Relatief klein deel horeca heeft terras’

Maar het is nog te mager, vindt Vonhof. “Ik vind mezelf weleens een grijsgedraaide plaat, want het is nooit goed genoeg. Maar het is pas goed als alles open kan”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De voorman van MKB-Nederland waarschuwt dat er nog steeds bijvoorbeeld veel horecaondernemers zijn met weinig perspectief. “Er zijn 20.000 horecazaken in Nederland en maar een relatief klein deel heeft een terras. En ook met terras kun je met alle voorwaarden niet verdienen wat je vroeger verdiende. En je zou maar een hotel of restaurant zijn. Binnen mag nog niets.”

Vonhof roept op om de versoepelingen versneld door te laten gaan, als de cijfers dat toelaten. “De eerstvolgende versoepelingen staan pas voor 9 juni. Versnel dat nou en laat ook een aantal van de maatregelen los”, doelt hij op testen aan de deur. “Voor de horeca is dat onzin. Ga terug naar de protocollen van de eerste lockdown, die waren prima.”

Testen is iets voor grote evenementen, zegt Vonhof. “Daar zijn we echt wel voor. Maar mensen die voor een biertje even de horeca ingaan, willen niet die hele test ondergaan. Dat ga je gewoon niet doen. Voor de horeca en doorstroomlocaties is het dus geen oplossing.”

‘Steunpakketten moeten blijven als dat nodig is’

Ook moeten ondernemers tot het einde van het jaar een beroep kunnen doen op steunpakketten, om door het staartje van de crisis te komen, zegt Vonhof. “Economen zeggen dat er steeds minder ondernemers gebruik van zullen maken, want het gaat goed.” Maar waar het niet goed gaat moeten ondernemers worden geholpen, vindt hij.

“En er zijn ook nog steeds een paar branches en sectoren, zoals reissectoren, delen van de zzp’ers, starters en grote retailers, die nog niets hebben. Regel dat nu, zodat we allemaal gezond uit de crisis komen”, aldus Vonhof.

LEES OOK: Nederlandse economie in lichte recessie door coronacrisis

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer