Schreeuwend tekort aan horecapersoneel na lockdown
De terrassen mogen vanaf vandaag weer een aantal uur langer open, maar het is nog maar de vraag wie ons biertje gaat tappen. Er is een schreeuwend tekort aan koks, serveersters en keukenhulpen. Veel mensen die voor de lockdown in de horeca werkten hebben inmiddels een andere baan, en keren dus niet meer terug.
De horeca kampt al langer met een personeelstekort. Ook vóór de coronacrisis hadden ondernemers moeite om aan goede vakmensen te komen. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kende de horeca voor de pandemie een tekort van 40.000 mensen.
En de situatie is er niet beter op geworden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er het afgelopen kwartaal 13.300 vacatures openstonden. Dat is toename van 6000 ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar.
'Een op de vijf werknemers heeft de horeca verlaten'
"Het beeld is nu dat ruim een op de vijf werknemers de horeca heeft verlaten", vertelt bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca aan De Telegraaf. "Zij hebben een andere baan gevonden met betere arbeidsvoorwaarden. Deze werknemers zijn kritischer geworden, dat geldt ook voor de vakkrachten. Zij kiezen voor meer zekerheid, aangezien ze ook hun huur moeten betalen."
Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat het deze zomer lastig wordt om geschikte mensen te vinden. De branchevereniging geeft tegenover de krant aan dat de horeca zich op dit moment in een crisis bevindt, maar dat de sector als huiskamer van de samenleving een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult. Daarom blijft de KHN positief en denkt de vereniging dat het perspectief voor horecapersoneel na de coronacrisis weer goed zal zijn. "De vraag bij onze gasten is immers niet weg."
LEES OOK: Eerdmans (JA21): te weinig aandacht voor thema als migratie tijdens formatie