main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 mei 2021 — 15:47

Vrouwen kunnen steeds fijner werken in mannenwereld: ‘Je moet je grens aangeven’

Petra Atsma is gek van treinen en met haar baan als machinist werd een meisjesdroom werkelijkheid. Het voorbeeld deed volgen: haar dochter Annelies van Boeijen is bezig aan de opleiding. Maar hoe houdt je je als vrouw staande in deze mannenwereld?

“Ik heb ooit een programma gezien met de eerste vrouwelijke machinist. Ik herkende me wel in haar en dacht: dat is gaaf en lijkt me ook wel wat. Zij was een rolmodel”, vertelt Petra in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Nu is Petra zelf een voorbeeld en maakt ze de weg vrij voor een jongere generatie vrouwen. Dochter Annelies is in opleiding en wordt ook machinist. “Als het goed is ben ik eind augustus klaar. Dan ben ik volledig machinist en kan ik voor mezelf rijden.”

‘Moesten laten zien dat we het net zo goed kunnen’

Dat Annelies niet de eerste vrouw is op een trein, maakt het leven er makkelijker. Petra: “Een collega-machinist zei nog: ‘vroeger was het hier echt anders voor de vrouwen die bij de NS kwamen werken. Wij dachten dat jullie het niet zouden kunnen’. Wij hebben moeten laten zien dat wij dat net zo goed kunnen.”

Annelies was vastberaden om het ongelijk van haar mannelijke collega’s te bewijzen. “Ik dacht: ik ga het goed doen zodat wij er als vrouw goed op komen te staan. Ik was er bang voor dat wij dingen fout zouden doen en de mannen zouden zeggen: zie je wel, dit is geen vrouwenberoep.” Inmiddels zijn vrouwen er alom gerespecteerd.

‘Geef je grens aan’

Toch is het belangrijk om in het mannenbolwerk die de treinwereld nog is tegen een stootje te kunnen, zegt Annelies. En af en toe moet je duidelijk je grenzen aangeven. “Maar dat wordt juist heel erg gerespecteerd.”

Petra: “Er worden natuurlijk grapjes gemaakt, en grapjes zijn leuk. Maar je moet ook wel aangeven tot hoe ver die grapjes kunnen gaan.”

En soms is het lastig om een opmerking te categoriseren. Was het een grapje, of is mijn grens overschreden? “Mijn moeder en ik zien er best leuk uit, dus daar krijgen we soms opmerkingen over. Soms kan je achteraf nog aangeven van: ‘joh, wat er net gezegd werd vond ik eigenlijk best vervelend’.” Dat wordt dan vaak gerespecteerd, benadrukt Annelies.

“Maar dat is bij alle banen zo”, vult Petra aan. “Waar je ook werkt, je moet je grenzen aangeven.”

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next is donderdag 13 mei om 22:00 te zien op NPO 2. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer