main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
7 mei 2021 — 14:36

Eigenaar Rotterdams café ‘doodziek’ van explosie: ‘We hopen dat die grafhonden snel gepakt worden’

De eigenaar van het het Rotterdamse café The Hide Away, dat in de nacht van donderdag op vrijdag beschadigd is geraakt door een ontploffing, is er “doodziek” van. “Ook wij zijn aan de beurt geweest vannacht”, schrijft Rob de Kreek op Facebook. “We hopen dat die grafhonden snel gepakt worden.”

Het explosief dat het café op het Kreekplein trof, werd rond 01.30 uur door de brievenbus naar binnen gegooid, zo blijkt uit camerabeelden. Niemand raakte gewond, maar de explosie veroorzaakte veel rook en flinke schade. Volgens De Kreek heeft de bom “een giga ravage aangericht binnen, zelfs de achterruit van de keuken is eruit geblazen en de gevel ontzet”.

Het is de tweede keer deze week dat een café in Rotterdam-Zuid beschadigd raakt door een explosie. In de nacht van dinsdag op woensdag was er een ontploffing bij café ’t Haantje aan de Bierens de Haanweg. De ramen en de toegangsdeur van de kroeg raakten beschadigd. Niemand raakte gewond.

Verband?

Beide cafés staan te boek als plekken die door supporters van Feyenoord worden bezocht. Of er verband is tussen de twee ontploffingen met de wedstrijd Feyenoord – Ajax die aanstaande zondag wordt gespeeld, wordt nog onderzocht, vertelde een woordvoerder van de politie vanmorgen in Goedemorgen Nederland. “Daar begon de politie vannacht ook meteen over”, zegt Rob de Kreek tegen het AD. “Ze hadden het ook over dat gedoe in Delft, waar vorige maand gevochten is tussen supporters. Nou, als het echt van Ajacieden komt, dan hebben ze een aardige oorlog ontketend. Want hier zijn onze mannen niet blij mee, denk ik.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft besloten dat het café, net als ’t Haantje, twee weken dicht moet om de openbare orde te herstellen. Ook geeft dit de politie de ruimte om onderzoek te doen, meldt zijn woordvoerder tegenover ANP.

Inzamelingsactie

Inmiddels is een inzamelingsactie gestart om The Hide Away weer op te been te helpen. “Met deze steunactie willen we zorgen dat the Hide Away open kan blijven, want wat een ellende hebben ze afgelopen jaar en dit jaar allemaal gehad, eerst de coronasluitingen en nu weer zwaar beschadigd door een bom!”, schrijven de initiatiefnemers. Op vrijdagochtend stond de teller al op ruim 5000 euro. Ook voor ’t Haantje is een actie opgezet. Voor dat café is inmiddels al 7000 euro ingezameld.

Naast de explosie bij The Hide Away raakte ook het portiek van een flat in de Forelstaat in Hoogvliet flink beschadigd door een ontploffing. Getuigen spreken op sociale media van een “enorme knal” door een vuurwerkbom. Ook in de Rotterdamse wijk Schiebroek was een ontploffing. Daarbij was schade aan meerdere woningen in de De Blecourtstraat en moesten enkele bewoners tijdelijk elders worden ondergebracht.

LEES OOK: Kroegbaas in Meppel sluit de deuren na conflict met handhavers: ‘Kan zo niet vrij ondernemen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer