main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Jacco Vonhof
Op1 - 6 mei 2021 — 23:41

MKB-voorzitter Jacco Vonhof wil steunpakket voor ondernemers verlengen tot einde van het jaar

Voorman van MKB-Nederland Jacco Vonhof wil langer en meer steun voor ondernemers. “Wij willen het huidige noodsteunpakket in ieder geval doortrekken tot het einde van het jaar”, zegt hij in Op1. “Dat vinden wij belangrijk omdat wij zien dat er politiek wel wat aan de hand is. De zekerheid en het vertrouwen voor ondernemers dat dit niet zomaar weggaat is belangrijk.”

Vooral voor de sectoren die hard worden geraakt zoals cultuur en evenementen is dat nodig, aldus Vonhof. “Voor die ondernemers moet het duidelijk zijn: de steun blijft overeind want wij hebben geen schuld aan deze ellende.”

Volgens Vonhof zijn er nog veel ondernemers waar het nog niet zo goed mee gaat. “Dat zijn er gewoon nog steeds veel te veel. Om maar de parallel met corona te trekken: dit is een gezondheidscrisis waar ondernemers zwaar onder gebukt gaan en in bepaalde sectoren heel ernstig. Je zal maar een touringcar hebben in de Bollenstreek en de Keukenhof gaat niet open. Je weet nu al dat je hele seizoen verpest is. Want tot september komt er geen boeking meer binnen want er komt geen buitenlandse toerist naar Nederland. Dus je volgende seizoen is maart volgend jaar. Zou je nu dan de steun moeten stoppen?”

‘Best een stevige drempel’

Hierbij benadrukt de voorman van MKB-Nederland dat niet iedereen zomaar geld krijgt. “Je moet je kwalificeren om in aanmerking te komen voor steun. En dat is best een stevige drempel. Je moet flinke omzetverliezen lijden, ook structureel, voordat je überhaupt in aanmerking komt voor steun. Dat is ook meteen waarom dit pakket langer door kan lopen. Want als bedrijven zich inderdaad herstellen halen ze die verliesdrempel niet. De steun zal dus voor minder bedrijven gaan gelden, dat is het goede nieuws.”

Ook maakt MKB-Nederland zich zorgen over bedrijven die nog in de problemen dreigen te komen. “De eerste golf van de ellende moet bij die bedrijven juist nog komen. En internationaal zien wij nog heel veel onzekerheid. In Nederland zijn wij op de een of andere manier heel druk om zeventien miljoen mensen gevaccineerd te krijgen. Dat lukt aardig maar wij vinden het tempo maar laag. Hoe denk je dat dat zal gaan met zeven miljard mensen op de wereld? In die wereldwijde economie zitten nog heel wat onzekerheden. Wij vinden het dus verstandig om de boel nog even in de benen te houden.”

‘En dan komt de Belastingdienst’

Econoom Marike Stellinga benadrukt dat de coronacrisis geen normaal ondernemersrisico is. “De pijn van de economie is echt bij bepaalde sectoren terechtgekomen en daar zitten ook heel veel mkb’ers in. De horeca is nu meer dan een half jaar dicht, je krijgt steun maar dat is niet honderd procent dus je bent aan het interen. Dan gaat die economie weer open en dan komt de Belastingdienst langs omdat die nog wat tegoed heeft.”

De Belastingdienst heeft vanwege de crisis 16 miljard euro aan belastinguitstel verleend aan 250.000 bedrijven. “En die uitgetelde belasting moet een keer betaald worden. Als je dat uit gaat stellen, de Belastingdienst zegt bijvoorbeeld dat je er vijf jaar over mag doen, en je wil als ondernemer nieuwe voorraad kopen of een lening afsluiten bij de bank maar dat kan dan niet omdat de Belastingdienst voorgaat. Je kan niet in één keer en de steun wegtrekken en zeggen: die schulden, jammer dan. Dan vallen die bedrijven alsnog om.”

LEES OOK: Versoepelingen voor ondernemers nog niet genoeg: ‘Als je het doet, doe het dan goed’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer