main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 mei 2021 — 10:27

Staatssecretaris Knops over vrijheid: ‘Zwaarbevochten en niet vanzelfsprekend’

Leven in een vrije samenleving is 76 jaar na de bevrijding van Nederland nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Daarom vieren we die vrijheid vandaag in heel het land. Als voormalig militair weet demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) als geen ander hoe onvrijheid eruit kan zien. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend, en het is zwaarbevochten”, beklemtoont hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Knops was als militair in Irak aanwezig in 2005 toen daar voor de eerste keer sinds 1953 vrije verkiezingen plaatsvonden. “Ze hadden alleen maar onderdrukking meegemaakt, en als je iets zei wat Saddam Hoessein niet beviel ging je de gevangenis in”, vertelt hij. “Net zoals dat hier in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Toen werden Joden, of mensen die kritiek hadden op het regime, vastgezet of vermoord.”

Van dichtbij zag Knops wat deze onvrijheid met mensen deed. “Dan zie je hoe belangrijk het is dat we in een vrije wereld leven en dat we de rechtstaat en democratie respecteren.”

Nederlanders voelen zich minder vrij

Toch blijkt uit het vrijheidsonderzoek dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar uitvoert dat Nederlanders zich in 2020 minder vrij voelden dan in het voorgaande jaar. Als mogelijke oorzaak wijst Knops naar de coronamaatregelen. “Dat is wel voor een goed doel en het is tijdelijk, maar dat wordt als beperkend ervaren”, zegt hij. “Maar als je het objectief afzet tegen wat er in de rest in de wereld gebeurt leven wij in een volstrekt vrij land waar je alles mag zeggen.”

Knops benadrukt dat er binnen een democratie nog altijd fatsoensnormen bestaan. Vrijheid betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. “Het is geen vrijbrief om alles te doen wat je wilt en om mensen zomaar te beledigen. We hebben wel vrijheid van meningsuiting, maar je moet ook altijd nadenken: wat is het effect van wat je doet?”, zegt hij. “In die zin is het misschien ook wel lastig om, als je nooit in een onvrije situatie hebt gezeten, je voor te stellen wat dit dan betekent en hoe blij je daar eigenlijk mee moet zijn.”

Margraten

De demissionair staatssecretaris adopteerde in 2019 het graf van soldaat Harold J. Ball, op de Amerikaanse begraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Dat idee ontstond door een documentaire van Maarten Vossen, Some Will Never Return, waar Knops ook in te zien is. “Ik deed dat omdat ik het verhaal wilde doorvertellen”, legt Knops uit. “Achter elke steen schuilt een heel verhaal van een soldaat die in de Tweede Wereldoorlog gevochten heeft voor onze vrijheid. Heel veel mensen die op Margraten liggen, meer dan 8000, hebben hun leven gelaten om voor onze vrijheid te vechten. En dat mogen we nooit vergeten.”

LEES OOK: Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad?

Kijk nu terug op NPO Start.

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer