main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2021 — 09:35

Ziekenhuizen in veel regio’s bijna vol: ‘We hebben nu nog één leeg bed’

Ziekenhuizen in meerdere regio’s geven aan minder dan tien intensive care-bedden over te hebben. Ook zijn ze bang dat er binnenkort weer veel personeel uitvalt, door corona of oververmoeidheid. In dat geval moet de capaciteit nog verder worden teruggeschroefd. In het UMCG in Groningen is iedere dag hopen dat alle patiënten kunnen worden opgenomen, zegt hoofd intensive care Peter van der Voort.

Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 42 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 21 toegenomen tot 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling is afgelopen etmaal eveneens met 21 gestegen, tot 1817. Vorige week kon nog maar 49 procent van de ziekenhuizen alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben om gezondheidsschade te voorkomen, op tijd geven.

‘Nog één bed leeg’

In het UMCG in Groningen is het “aanhoudend druk”, zegt hoofd van de ic Peter van der Voort in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben de afgelopen dag ook weer drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic. Het is opnieuw vol. We hebben nu 21 bedden bezet met patiënten met corona. We hebben nu nog één bed leeg. We moeten kijken of er voldoende ruimte is vandaag en anders moeten we weer overplaatsen naar de regio.”

“We zijn iedere dag bezig om te kijken waar nog plek is en patiënten terecht kunnen”, gaat hij verder. “Meestal lukt het om binnen onze eigen regio in Noord-Nederland dingen te verschuiven. We nemen ook patiënten over uit andere regio’s als dat nodig is.”

Ook de ic’s in Zeeland liggen vrijwel continu vol, meldt BN De Stem. Ziekenhuis VieCuri in Venlo moest afgelopen zaterdag zelfs een opnamestop invoeren. Die is inmiddels weer beëindigd. 

Mensen houden zich niet aan quarantaineplicht

Ook blijkt dat de veel mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, toch naar buiten gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD’en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Ruim 45 procent van deze terugkeerders (573 mensen) ging ondanks het advies toch naar buiten.

Het vaakst deden zij dat om boodschappen te doen (68 procent) of een frisse neus te halen (57 procent). Toch is ook één op de drie betrokkenen gaan werken (31 procent), liet 18 procent de hond uit en was 36 procent om een andere reden buiten.

“Dat is zorgelijk”, zegt Van der Voort. “We hebben deze regels met elkaar afgesproken om het hanteerbaar te houden en om de versoepelingen mogelijk te maken. Juist als we ons goed aan de regels houden, kunnen we meer verspoelen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.”

‘Oproep nogmaals: houd je aan de regels’

Het is heel belangrijk om de regels na te leven, zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. “Als mensen die niet naleven zou je kunnen handhaven, maar volgens mij heeft de minister aangegeven dat dat best lastig is. Er wordt wel gebeld. Maar je kan natuurlijk niet controleren of iedereen zich aan de quarantaineregels houdt. De oproep is daarom nogmaals: houd je aan de regels, alleen samen komen we de pandemie uit.”

Maar is die boodschap niet aan dovemansoren gericht? Mensen hunkeren naar vrijheid, weet Ceder. “Maar als je mogelijk besmet bent en je toch boodschappen gaat doen met het risico dat je veel kwetsbare mensen daar ook kunt besmetten, dan is dat echt wel iets om in overweging te nemen en je daarom juist aan de regels te houden.”

Als mensen geen keus hebben om toch de deur uit te gaan, bijvoorbeeld omdat ze geen hulp kunnen inschakelen, moet de overheid hulp moet bieden, vindt Ceder. “In dat kader zijn er oplossingen mogelijk. Als dat zo is vind ik dat we dat als overheid moeten faciliteren”, aldus het Kamerlid.

LEES OOK: Groep Nederlanders met antistoffen tegen coronavirus flink gestegen afgelopen maand

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennials namen in coronatijd massaal een puppy! En illegale handelaren spelen dankbaar in op die groeiende vraag. Wat zijn de gevolgen van deze ongekende huisdierenpopulariteit?

Donderdag om 22.10
Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog…

Lees meer

Duitsland en WHO kondigen kenniscentrum over pandemieën aan

Duitsland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben woensdag hun plan voor een nieuw kenniscentrum in Berlijn aangekondigd dat kennis en inzicht over pandemieën moet verzamelen en…

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461…

Lees meer

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

De voormalig Amerikaanse president Donald Trump blijft voorlopig verbannen van Facebook en Instagram. Het Oversight Board bepaalde woensdag dat het terecht was dat beide platforms…

Lees meer

Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij

Naar verwachting zijn mensen in de toekomst ieder jaar vrij op Bevrijdingsdag. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte. Nu is dat voor veel werknemers nog…

Lees meer

Brussel stelt gezamenlijke inkoop van corona-medicijnen voor

De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 gaan inkopen. Het is “broodnodig” dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor…

Lees meer

Steeds meer millennials nemen een hond: ‘Asiel was nog nooit zo leeg’

Het aantal jonge mensen dat een puppy neemt is in coronatijd explosief gestegen. Ook millennial Jill Blijksloot kon de verleidende puppyogen niet weerstaan en heeft…

Lees meer

Leids stel wordt duizenden euro’s afhandig gemaakt door Whatsappfraude

Een 56-jarige vrouw uit Leiden is opgelicht door een onbekende man die zich op WhatsApp voordeed als haar dochter. Ze maakte uiteindelijk 2750 euro naar…

Lees meer

Merkel in 5 mei-lezing: Duitse misdaden verjaren niet en zijn lessen voor de toekomst

De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog verjaren nooit en dienen als lessen voor de toekomst. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela…

Lees meer

Horeca noemt eis sneltest voor uit eten gaan onbespreekbaar: ‘Huiskamer van Nederland’

Een meerderheid van de horeca-ondernemers wil geen verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant. Ook niet als ze daardoor weer open kunnen…

Lees meer

Benzineprijs naar recordhoogte door aantrekkende economieën

Benzine was tijdens de coronacrisis lange tijd relatief goedkoop, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De adviesprijs aan de pomp voor een…

Lees meer