main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2021 — 09:35

Ziekenhuizen in veel regio’s bijna vol: ‘We hebben nu nog één leeg bed’

Ziekenhuizen in meerdere regio’s geven aan minder dan tien intensive care-bedden over te hebben. Ook zijn ze bang dat er binnenkort weer veel personeel uitvalt, door corona of oververmoeidheid. In dat geval moet de capaciteit nog verder worden teruggeschroefd. In het UMCG in Groningen is iedere dag hopen dat alle patiënten kunnen worden opgenomen, zegt hoofd intensive care Peter van der Voort.

Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 42 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 21 toegenomen tot 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling is afgelopen etmaal eveneens met 21 gestegen, tot 1817. Vorige week kon nog maar 49 procent van de ziekenhuizen alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben om gezondheidsschade te voorkomen, op tijd geven.

‘Nog één bed leeg’

In het UMCG in Groningen is het “aanhoudend druk”, zegt hoofd van de ic Peter van der Voort in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben de afgelopen dag ook weer drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic. Het is opnieuw vol. We hebben nu 21 bedden bezet met patiënten met corona. We hebben nu nog één bed leeg. We moeten kijken of er voldoende ruimte is vandaag en anders moeten we weer overplaatsen naar de regio.”

“We zijn iedere dag bezig om te kijken waar nog plek is en patiënten terecht kunnen”, gaat hij verder. “Meestal lukt het om binnen onze eigen regio in Noord-Nederland dingen te verschuiven. We nemen ook patiënten over uit andere regio’s als dat nodig is.”

Ook de ic’s in Zeeland liggen vrijwel continu vol, meldt BN De Stem. Ziekenhuis VieCuri in Venlo moest afgelopen zaterdag zelfs een opnamestop invoeren. Die is inmiddels weer beëindigd. 

Mensen houden zich niet aan quarantaineplicht

Ook blijkt dat de veel mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, toch naar buiten gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD’en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Ruim 45 procent van deze terugkeerders (573 mensen) ging ondanks het advies toch naar buiten.

Het vaakst deden zij dat om boodschappen te doen (68 procent) of een frisse neus te halen (57 procent). Toch is ook één op de drie betrokkenen gaan werken (31 procent), liet 18 procent de hond uit en was 36 procent om een andere reden buiten.

“Dat is zorgelijk”, zegt Van der Voort. “We hebben deze regels met elkaar afgesproken om het hanteerbaar te houden en om de versoepelingen mogelijk te maken. Juist als we ons goed aan de regels houden, kunnen we meer verspoelen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.”

‘Oproep nogmaals: houd je aan de regels’

Het is heel belangrijk om de regels na te leven, zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. “Als mensen die niet naleven zou je kunnen handhaven, maar volgens mij heeft de minister aangegeven dat dat best lastig is. Er wordt wel gebeld. Maar je kan natuurlijk niet controleren of iedereen zich aan de quarantaineregels houdt. De oproep is daarom nogmaals: houd je aan de regels, alleen samen komen we de pandemie uit.”

Maar is die boodschap niet aan dovemansoren gericht? Mensen hunkeren naar vrijheid, weet Ceder. “Maar als je mogelijk besmet bent en je toch boodschappen gaat doen met het risico dat je veel kwetsbare mensen daar ook kunt besmetten, dan is dat echt wel iets om in overweging te nemen en je daarom juist aan de regels te houden.”

Als mensen geen keus hebben om toch de deur uit te gaan, bijvoorbeeld omdat ze geen hulp kunnen inschakelen, moet de overheid hulp moet bieden, vindt Ceder. “In dat kader zijn er oplossingen mogelijk. Als dat zo is vind ik dat we dat als overheid moeten faciliteren”, aldus het Kamerlid.

LEES OOK: Groep Nederlanders met antistoffen tegen coronavirus flink gestegen afgelopen maand

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld….

Lees meer

Biden Watch: Waar is Kamala Harris toch?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Sporadisch zien we haar. Zoals…

Lees meer

12-jarige lichtgewond na schot met luchtbuks door leeftijdgenoot

Een jongen van 12 jaar is maandagmiddag lichtgewond geraakt nadat hij door een leeftijdsgenootje per ongeluk was beschoten met een luchtbuks. De twee vriendjes waren…

Lees meer

Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd. Dat meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver…

Lees meer

Kabinet: onder strenge voorwaarden binnenkort weer kleine eendaagse festivals

Kleine eendaagse evenementen mogen vanaf 14 augustus doorgaan, zo maakte demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Er zijn slechts 750 bezoekers zonder…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Politieman Rob liep jarenlang rond met PTSS: ‘Had zoiets van: laat me maar sterven’

Politieman Rob Nat liep zonder het te weten jarenlang rond met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij maakte tijdens zijn lange politiecarrière zo veel mee, dat…

Lees meer

Nederlandse autoverkopen duiken weer onder niveau van vorig jaar

De afgelopen maand zijn in Nederland veel minder nieuwe auto’s verkocht dan in juli vorig jaar. Dat is het gevolg van “broos economisch herstel”, vertraagde…

Lees meer

Drukte op de Europese wegen zondag maar geen Zwarte Zaterdag: ‘Het was echt wel wat rustiger’

Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed…

Lees meer

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start…

Lees meer