main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2021 — 09:35

Ziekenhuizen in veel regio’s bijna vol: ‘We hebben nu nog één leeg bed’

Ziekenhuizen in meerdere regio’s geven aan minder dan tien intensive care-bedden over te hebben. Ook zijn ze bang dat er binnenkort weer veel personeel uitvalt, door corona of oververmoeidheid. In dat geval moet de capaciteit nog verder worden teruggeschroefd. In het UMCG in Groningen is iedere dag hopen dat alle patiënten kunnen worden opgenomen, zegt hoofd intensive care Peter van der Voort.

Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 42 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 21 toegenomen tot 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling is afgelopen etmaal eveneens met 21 gestegen, tot 1817. Vorige week kon nog maar 49 procent van de ziekenhuizen alle zogenoemde kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben om gezondheidsschade te voorkomen, op tijd geven.

‘Nog één bed leeg’

In het UMCG in Groningen is het “aanhoudend druk”, zegt hoofd van de ic Peter van der Voort in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben de afgelopen dag ook weer drie nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic. Het is opnieuw vol. We hebben nu 21 bedden bezet met patiënten met corona. We hebben nu nog één bed leeg. We moeten kijken of er voldoende ruimte is vandaag en anders moeten we weer overplaatsen naar de regio.”

“We zijn iedere dag bezig om te kijken waar nog plek is en patiënten terecht kunnen”, gaat hij verder. “Meestal lukt het om binnen onze eigen regio in Noord-Nederland dingen te verschuiven. We nemen ook patiënten over uit andere regio’s als dat nodig is.”

Ook de ic’s in Zeeland liggen vrijwel continu vol, meldt BN De Stem. Ziekenhuis VieCuri in Venlo moest afgelopen zaterdag zelfs een opnamestop invoeren. Die is inmiddels weer beëindigd. 

Mensen houden zich niet aan quarantaineplicht

Ook blijkt dat de veel mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, toch naar buiten gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD’en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Ruim 45 procent van deze terugkeerders (573 mensen) ging ondanks het advies toch naar buiten.

Het vaakst deden zij dat om boodschappen te doen (68 procent) of een frisse neus te halen (57 procent). Toch is ook één op de drie betrokkenen gaan werken (31 procent), liet 18 procent de hond uit en was 36 procent om een andere reden buiten.

“Dat is zorgelijk”, zegt Van der Voort. “We hebben deze regels met elkaar afgesproken om het hanteerbaar te houden en om de versoepelingen mogelijk te maken. Juist als we ons goed aan de regels houden, kunnen we meer verspoelen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.”

‘Oproep nogmaals: houd je aan de regels’

Het is heel belangrijk om de regels na te leven, zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. “Als mensen die niet naleven zou je kunnen handhaven, maar volgens mij heeft de minister aangegeven dat dat best lastig is. Er wordt wel gebeld. Maar je kan natuurlijk niet controleren of iedereen zich aan de quarantaineregels houdt. De oproep is daarom nogmaals: houd je aan de regels, alleen samen komen we de pandemie uit.”

Maar is die boodschap niet aan dovemansoren gericht? Mensen hunkeren naar vrijheid, weet Ceder. “Maar als je mogelijk besmet bent en je toch boodschappen gaat doen met het risico dat je veel kwetsbare mensen daar ook kunt besmetten, dan is dat echt wel iets om in overweging te nemen en je daarom juist aan de regels te houden.”

Als mensen geen keus hebben om toch de deur uit te gaan, bijvoorbeeld omdat ze geen hulp kunnen inschakelen, moet de overheid hulp moet bieden, vindt Ceder. “In dat kader zijn er oplossingen mogelijk. Als dat zo is vind ik dat we dat als overheid moeten faciliteren”, aldus het Kamerlid.

LEES OOK: Groep Nederlanders met antistoffen tegen coronavirus flink gestegen afgelopen maand

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer