Duizenden objecten in depot van Westerbork moeten herinnering in leven houden
Een koffer, theepot of een paar niet-bezorgde brieven. In het depot van Kamp Westerbork liggen duizenden objecten opgeslagen van de slachtoffers. Ieder met een eigen verhaal.
In Goedemorgen Nederland vertelt conservator Guido Abuys over hoe de spullen in het depot terechtkomen. Enerzijds worden ze aangeleverd, anderzijds gaan ze er actief naar op zoek.
"Je moet reconstrueren, onderzoek doen. Het gaat er om de verhalen van deze spullen te vertellen, de persoonlijk verhalen en ook de verhalen die met Kamp Westerbork te maken hebben."
Decoratieschilder
Dat zijn soms bijzondere verhalen, zoals die van Salie Lindeman. In augustus 1942 belandde Lindeman in Kamp Westerbork. Hij wist te ontsnappen, nam een valse identiteit aan als decoratieschilder. Onderdeel van die dekmantel was het maken van poppen. Het resultaat is de pop die Abuys in zijn handen heeft.
De spullen blijven achter slot en grendel liggen. Op die manier blijven ze in goede conditie, om ook zo voor volgende generaties te behouden, zodat ze over 100 jaar nog steeds behoudbaar zijn.
En dat is van belang, zegt Jaap Smit, vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met het oog op de toekomst worden de spullen steeds belangrijker. Omdat er met het verstrijken van de tijd steeds meer mensen die de oorlog hebben meegemaakt verdwijnen, worden de spullen vehikels om de herinnering levend te houden. "Niet om een spannend verhaal te vertellen, maar om niet te vergeten waartoe mensen ins staat zijn."
LEES OOK: Kinderen staan stil bij oorlogsslachtoffers: ‘Vrijheid is helemaal niet vanzelfsprekend’