Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

André van Duin houdt toespraak tijdens Dodenherdenking: ‘Spreek over hoe het in Rotterdam geweest is’

Peter Visser

André van Duin wil tijdens de Nationale Dodenherdenking stilstaan bij slachtoffers van oorlogsgeweld en bij vrijheid. De cabaretier en programmamaker houdt vanavond een toespraak op De Dam in Amsterdam. "Ik kom uit Rotterdam, dus ik spreek over hoe het daar geweest is", licht hij een tipje van de sluier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Ik ben natuurlijk van na de oorlog, dus ik moet het ook hebben van de overlevering", gaat Van Duin verder.

Hij vindt het belangrijk om stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij vrijheid. "Sinds ik leef is er geen oorlog geweest in dit land. Dat is heel bijzonder. Zo'n lange periode is het geloof ik nog nooit geen oorlog geweest. Als je 's avonds naar het journaal kijkt en je ziet hoeveel ellende er is in de wereld, mag je heel dankbaar zijn dat je in Nederland woont."

Van Duin is tevreden over zijn toespraak, maar wel zenuwachtig voor het moment suprême. "Het is een dag waar iedereen een speciaal gevoel bij heeft. Als je dan zo in het middelpunt komt te staan met je toespraak... Daar ben ik toch wel nerveus voor", besluit hij.

'Kan gewoon weer gebeuren'

CDA-Kamerlid Derk Boswijk, die ook reservist is bij Defensie, vindt dat de kernboodschap van een toespraak tijdens de Nationale Dodenherdenking de waardering moet zijn voor mensen die hun leven hebben gegeven, maar ook moet duidelijk worden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. "Het besef dat wat er toen gebeurd is gewoon weer kan gebeuren."

Boswijk denkt om acht uur tijdens de Dodenherdenking in Wilnis aan drie Canadezen die sneuvelden tijdens de oorlog en daar begraven liggen. "Inmiddels zijn dat jongens van mijn leeftijd. Dan komt het heel dichtbij. Maar ik denk ook aan mijn collega's die uitgezonden worden en voor onze vrede en veiligheid recent nog gestorven zijn."

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, net als Boswijk ook reservist, wil stilstaan "bij het feit dat vrijheid een prijs kent en dat heel veel mensen die prijs ook betaald hebben". "In de Tweede Wereldoorlog, maar ook daarna. Dat is echt iets waar we bij moeten blijven stilstaan."

LEES OOK: Internationale dag van de Persvrijheid: Nederland is voor het derde jaar op rij gezakt in de ranglijst


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau