main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 1 mei 2021 — 17:44

Hoofdredacteur van AD Regio over persvrijheid: ‘Bedreigingen lijken ernstiger te worden’

De persvrijheid staat onder druk en bedreigingen richting journalisten lijken toe te nemen. Aanstaande maandag, 3 mei, is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Hoofdredacteur van AD Regio Paul van den Bosch hoopt dat deze dag niet in het teken staat van symboolpolitiek. “Iedereen is voor persvrijheid, iedereen is voor de vrijheid van meningsuiting en iedereen is voor journalistiek”, zo zegt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Maar in de praktijk mag het wel eens wat harder worden beleden. Ook door de overheid.”

Het is voor de politie erg moeilijk om een harde zaak te maken van intimidatie, zo weet Van den Bosch. Ook ziet hij de herhaaldelijke roep om strengere straffen voor de bedreigers van journalisten, onder andere vanuit minister Grapperhaus. “Maar ik vind wel dat er harder gewerkt mag worden om te zorgen dat je op 3 mei niet aan symboolpolitiek gaat doen.”

Dat journalisten en verslaggevers bedreigd worden is niets nieuws. “Vroeger waren er al bedreigingen in bepaalde takken van de journalistiek”, zegt Van den Bosch. .”Maar het is zich aan het verspreiden.” Zo krijgen misdaadjournalisten al veel langer te maken met intimidatie, maar worden tegenwoordig ook verslaggevers die zich bezighouden met verhalen over de zorg en de medische wereld bedreigd. “Het lijkt ernstiger te worden”, zegt Van den Bosch. “En bovendien is er nu buiten het fysieke ook het digitale. Op social media neemt het aantal bedreigingen toe. Dat zie je de afgelopen jaren verhevigen.”

Nederland weer een plekje gedaald

Nederland daalde door de toenemende bedreigingen voor het derde jaar op rij in de jaarlijkse World Press Freedom Index van beroepsclub Reporters sans Frontières. We staan nu op de zesde plek. Dat is nog steeds hoog. “Het is hier geen Hongarije of Venezuela”, benadrukt Van den Bosch.

Volgens de RSF heeft Nederland een plekje moeten inleveren door een aantal verontrustende trends. Steeds vaker trekken politici de legitimiteit van de gevestigde media in twijfel, proberen buitenlandse regeringen zich te mengen in het Nederlandse persbeleid en worden journalisten bedreigd.

Dat laatste is vooral zichtbaar sinds de coronacrisis, die tegenstellingen in de maatschappij heeft aangewakkerd en de argwaan tegenover journalisten heeft vergroot. In de eerste vier maanden van dit jaar kreeg meldpunt PersVeilig al meer dan honderd meldingen van aanvallen.

Ook ‘reageerders’ bedreigd

Ook mensen die een ingezonden brief sturen naar het AD worden tegenwoordig bedreigd, merkt Van den Bosch. “Dat is weer een nieuwe dimensie”, vertelt de hoofdredacteur. Het gaat dan vaak om stukken die met de coronacrisis te maken hebben. “Mensen die het er niet mee eens zijn zoeken hun naam op in het telefoonboek, of online, en bedreigen ze. Ook dat is persvrijheid, het reageren op stukken.”

LEES OOK: Hugo de Jonge: ‘Bedreigingen en haatberichten zijn veel erger geworden’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in