main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 1 mei 2021 — 17:44

Hoofdredacteur van AD Regio over persvrijheid: ‘Bedreigingen lijken ernstiger te worden’

De persvrijheid staat onder druk en bedreigingen richting journalisten lijken toe te nemen. Aanstaande maandag, 3 mei, is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Hoofdredacteur van AD Regio Paul van den Bosch hoopt dat deze dag niet in het teken staat van symboolpolitiek. “Iedereen is voor persvrijheid, iedereen is voor de vrijheid van meningsuiting en iedereen is voor journalistiek”, zo zegt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Maar in de praktijk mag het wel eens wat harder worden beleden. Ook door de overheid.”

Het is voor de politie erg moeilijk om een harde zaak te maken van intimidatie, zo weet Van den Bosch. Ook ziet hij de herhaaldelijke roep om strengere straffen voor de bedreigers van journalisten, onder andere vanuit minister Grapperhaus. “Maar ik vind wel dat er harder gewerkt mag worden om te zorgen dat je op 3 mei niet aan symboolpolitiek gaat doen.”

Dat journalisten en verslaggevers bedreigd worden is niets nieuws. “Vroeger waren er al bedreigingen in bepaalde takken van de journalistiek”, zegt Van den Bosch. .”Maar het is zich aan het verspreiden.” Zo krijgen misdaadjournalisten al veel langer te maken met intimidatie, maar worden tegenwoordig ook verslaggevers die zich bezighouden met verhalen over de zorg en de medische wereld bedreigd. “Het lijkt ernstiger te worden”, zegt Van den Bosch. “En bovendien is er nu buiten het fysieke ook het digitale. Op social media neemt het aantal bedreigingen toe. Dat zie je de afgelopen jaren verhevigen.”

Nederland weer een plekje gedaald

Nederland daalde door de toenemende bedreigingen voor het derde jaar op rij in de jaarlijkse World Press Freedom Index van beroepsclub Reporters sans Frontières. We staan nu op de zesde plek. Dat is nog steeds hoog. “Het is hier geen Hongarije of Venezuela”, benadrukt Van den Bosch.

Volgens de RSF heeft Nederland een plekje moeten inleveren door een aantal verontrustende trends. Steeds vaker trekken politici de legitimiteit van de gevestigde media in twijfel, proberen buitenlandse regeringen zich te mengen in het Nederlandse persbeleid en worden journalisten bedreigd.

Dat laatste is vooral zichtbaar sinds de coronacrisis, die tegenstellingen in de maatschappij heeft aangewakkerd en de argwaan tegenover journalisten heeft vergroot. In de eerste vier maanden van dit jaar kreeg meldpunt PersVeilig al meer dan honderd meldingen van aanvallen.

Ook ‘reageerders’ bedreigd

Ook mensen die een ingezonden brief sturen naar het AD worden tegenwoordig bedreigd, merkt Van den Bosch. “Dat is weer een nieuwe dimensie”, vertelt de hoofdredacteur. Het gaat dan vaak om stukken die met de coronacrisis te maken hebben. “Mensen die het er niet mee eens zijn zoeken hun naam op in het telefoonboek, of online, en bedreigen ze. Ook dat is persvrijheid, het reageren op stukken.”

LEES OOK: Hugo de Jonge: ‘Bedreigingen en haatberichten zijn veel erger geworden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer