main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 april 2021 — 09:01

Viroloog Koopmans bezorgd over drukte: ‘Kans dat we in zomer met beperkingen blijven zitten’

Koningsdag zorgde voor enorme drukte en overvolle parken in het hele land, en woensdag gingen vervolgens de eerste versoepelingen in. Voor sommigen misschien reden voor een jubelstemming, maar viroloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marion Koopmans houdt een slag om de arm. “Je hoeft geen deskundige te zijn om te verwachten dat de infecties wat zullen toenemen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Wat alle modellen tot nu toe laten zien is dat we op het punt zitten dat de besmettingscijfers echt beïnvloed gaan worden door de vaccinaties.” Wanneer dat punt precies komt is moeilijk te voorspellen, legt Koopmans uit. “Dan verwacht je een daling. Maar dit kan wel effect hebben op hoe langzaam die daling gaat.”

In Amsterdam, Haarlem en Breda werd het in sommige parken zo druk dat de politie besloot om in te grijpen. Utrecht en Amsterdam verzochten mensen niet meer richting deze steden af te reizen. Men leek door de zonovergoten feestdag alle coronaregels te vergeten.

‘Kans dat we door de zomer heen met beperkingen blijven zitten’

De eerste berekeningen omtrent de versoepelingen lieten zien dat het aantal infecties in juli behoorlijk laag zou liggen. “En dan zouden we dus ook veel meer ruimte hebben”, zegt Koopmans. “Maar met dit soort dingen (de drukte tijdens Koningsdag, red.) heb je kans dat dit weer door gaat schuiven, en dat we eigenlijk door de zomer heen met beperkingen blijven zitten.”

Koopmans denkt niet dat de huidige versoepelingen teruggedraaid gaan worden. “Maar we hebben wel invloed of de volgende stap in het openingsplan door kan gaan. Dat zal afhangen van wat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen voor invloed gaan hebben op de aantallen nieuwe infecties.”

LEES OOK: Politie grijpt in op Koningsdag: ‘Discipline was in grote steden ver te zoeken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer