main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 april 2021 — 14:42

Heeft de millennial geen behoefte meer aan de auto als statussymbool?

Auto’s zijn tegenwoordig allemaal veel uniformer, zegt Jort Kelder. Hij is een groot liefhebber van oldtimers. “Omdat er veiligheidsregels aan auto’s werden gesteld werden auto’s dikker en zwaarder. Het zijn nu eigenlijk allemaal zwarte, grijze doosjes die op elkaar lijken. Dat is een beetje alsof alle meisjes in dezelfde kleren lopen”, zegt de 56-jarige journalist in economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. “Dan denk ik: laat maar zitten.”

En dat laatste denken veel millennials klaarblijkelijk ook. Auto’s zijn nog altijd mateloos populair, maar niet onder de ‘generatie next’. De afgelopen twintig jaar kwamen er in Nederland bijna twee miljoen personenauto’s bij, maar die groei is vooral te danken aan 50-plussers, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Relatief gezien heeft iedere leeftijdsgroep meer auto’s dan twintig jaar geleden, behalve de mensen onder de dertig.

‘Verlengstuk van je ego’

Maar vroeger spaarde je al vanaf jongs af aan voor je eerste auto. Die was in jouw ogen de mooiste, en je wilde hem aan iedereen laten zien. Het was een statussymbool. “Vroeger was een auto een verlengstuk van je ego. Dus carrière-agressieve mannetjes reden in een BMW of in een Alfa Romeo”, vertelt Kelder. “De wat burgerlijke mensen reden in een Opel of in een Ford. In een Mercedes reden aannemers, taxichauffeurs en de eerste generatie met geld. Kakkers reden in een Saab of in een Volvo.”

Nu is het belangrijkste aan een auto dat deze elektrisch is, en vooral niet te duur. “Nederlanders kiezen alleen maar om fiscale redenen een auto, dat vind ik zo somber”, klaagt Kelder, die als kind al autofoldertjes spaarde. “Dat deden heel veel jongens. Het is speelgoed, maar het leven is natuurlijk in feite een spelletje.”

Begin van het einde?

De jonge autokoper woont vaker dan voorheen in de grote stad, waar een parkeerplek voor de deur bemachtigen al vaak een grote uitdaging vormt. Daarbovenop kampen veel millennials met een flinke studieschuld, wat de aanschaf van een auto ook minder aanlokkelijk maakt. Betekent dit het begin van het einde voor ‘de heilige koe’?

Millennial Raquel Schilder is op zoek naar vervoer en comfort. Ze wil een auto kopen, haar eerste, maar ze twijfelt. Is dat anno 2021 nog wel handig? Kopen of delen? Voor een beter milieu denkt ze aan elektrisch, maar dat is nog nauwelijks te betalen voor een twintiger. En wat is er over van het statussymbool van de automobiel? Stand van Nederland: Generatie Next, over de autoindustrie die steeds sneller in beweging is.

Je ziet deze aflevering op donderdag 29 april, om 22.10 op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier terugkijken.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer