Heeft de millennial geen behoefte meer aan de auto als statussymbool?
Auto's zijn tegenwoordig allemaal veel uniformer, zegt Jort Kelder. Hij is een groot liefhebber van oldtimers. "Omdat er veiligheidsregels aan auto's werden gesteld werden auto's dikker en zwaarder. Het zijn nu eigenlijk allemaal zwarte, grijze doosjes die op elkaar lijken. Dat is een beetje alsof alle meisjes in dezelfde kleren lopen", zegt de 56-jarige journalist in economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. "Dan denk ik: laat maar zitten."
En dat laatste denken veel millennials klaarblijkelijk ook. Auto's zijn nog altijd mateloos populair, maar niet onder de 'generatie next'. De afgelopen twintig jaar kwamen er in Nederland bijna twee miljoen personenauto's bij, maar die groei is vooral te danken aan 50-plussers, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Relatief gezien heeft iedere leeftijdsgroep meer auto's dan twintig jaar geleden, behalve de mensen onder de dertig.
'Verlengstuk van je ego'
Maar vroeger spaarde je al vanaf jongs af aan voor je eerste auto. Die was in jouw ogen de mooiste, en je wilde hem aan iedereen laten zien. Het was een statussymbool. "Vroeger was een auto een verlengstuk van je ego. Dus carrière-agressieve mannetjes reden in een BMW of in een Alfa Romeo", vertelt Kelder. "De wat burgerlijke mensen reden in een Opel of in een Ford. In een Mercedes reden aannemers, taxichauffeurs en de eerste generatie met geld. Kakkers reden in een Saab of in een Volvo."
Nu is het belangrijkste aan een auto dat deze elektrisch is, en vooral niet te duur. "Nederlanders kiezen alleen maar om fiscale redenen een auto, dat vind ik zo somber", klaagt Kelder, die als kind al autofoldertjes spaarde. "Dat deden heel veel jongens. Het is speelgoed, maar het leven is natuurlijk in feite een spelletje."
Begin van het einde?
De jonge autokoper woont vaker dan voorheen in de grote stad, waar een parkeerplek voor de deur bemachtigen al vaak een grote uitdaging vormt. Daarbovenop kampen veel millennials met een flinke studieschuld, wat de aanschaf van een auto ook minder aanlokkelijk maakt. Betekent dit het begin van het einde voor 'de heilige koe'?
Millennial Raquel Schilder is op zoek naar vervoer en comfort. Ze wil een auto kopen, haar eerste, maar ze twijfelt. Is dat anno 2021 nog wel handig? Kopen of delen? Voor een beter milieu denkt ze aan elektrisch, maar dat is nog nauwelijks te betalen voor een twintiger. En wat is er over van het statussymbool van de automobiel? Stand van Nederland: Generatie Next, over de autoindustrie die steeds sneller in beweging is.
Je ziet deze aflevering op donderdag 29 april, om 22.10 op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier terugkijken.