Eindhoven als broedplaats van techniek in de spotlights tijdens Koningsdag: ‘Innovatie is ook een feest’
Het is niet toevallig dat de digitale Koningsdag in Eindhoven is. Al langere tijd geldt de Lichtstad als broedplaats voor techniek en innovatie."Het is de regio in Nederland waar de economische groei het hoogst is", vertelt demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer in Goedemorgen Nederland. "Het is echt fantastisch dat dat vandaag met het koningspaar en de prinsessen in het licht komt."
Op de High Tech Campus presenteert Eindhoven zich voor de koninklijke familie als de stad van toekomst, hoop en vertrouwen. Innovatie is ook een feest, benadrukt Keijzer. "Net als Koningsdag een feest is sinds 1889, toen begon het met Prinsessendag. Innovatie gaat over de problemen die wij internationaal hebben zoals klimaatverandering en een steeds ouder wordende bevolking en wat je daar allemaal aan kan doen. En het mooie is dat in combinatie met het bedrijfsleven ook bedrijven het daardoor goed doen."
Hierdoor wordt economische groei gerealiseerd, legt de staatssecretaris uit. "En dat levert banen op waardoor wij allemaal aan het werk blijven."
'Leuke manier om die hightech-dingen te laten zien'
Bij Koningsdag in Eindhoven zal die innovatie ook te zien zijn. Zo zijn er hovercrafts gemaakt door chipfabrikant ASML, legt koningshuisdeskundige Jeroen Snel uit. "Een prinses gaat daar opzitten en een andere gaat die vooruitduwen. Dan is het een wedstrijdje met twee stofzuigers, maar dat woord zullen ze niet gebruiken. Dan gaat er één winnen. Het is een hele leuke manier om die hightech-dingen te laten zien."
Volgens Mona Keijzer is het juist fantastisch wat het koningspaar voor het bedrijfsleven doet. "Ook internationaal. Het opent juist deuren die anders gesloten blijven. Door nu de combinatie van Koningsdag met speciaal een stad in het zonnetje zetten, vind ik het alleen maar goed dat wij Nederland laten zien wat wij allemaal in onze mars hebben. Als jij in een ander deel van Nederland woont en niet in de techniek zit, dan weet je dat misschien niet, maar het is echt fantastisch wat er in Eindhoven gebeurt."
Wel dreigt Koningsdag soms wat door te slaan in citymarketing en veel toeristische informatie, merkt koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer op. "Laten wij gewoon feest vieren."
Nationaal Groeifonds
Eindhoven staat bekend om Philips en DAF maar er is nog veel meer. "Universiteiten, innovatie, digitalisering, chipmachines en fotonica. Nu werken chips op elektriciteit, straks gaat dat met licht waardoor het sneller kan en met minder energie. Al dat soort zaken vinden daar plaats", vertelt Keijzer.
Ook het Nationaal Groeifonds investeert flink in die regio. "De eerste vier miljard euro is toegekend maar dat is nog niet helemaal uitgegeven. Waar het aan uitgegeven is bijvoorbeeld voor behandelingen en medicijnen van chronisch zieken zoals RegMed XB. Dat is de eerste tranche. Ook wordt er geld gestoken en kunstmatige intelligentie en quantumcomputers. Dat zijn supercomputers die ongekend vele malen sneller kunnen gaan rekenen dan wij nu gewend zijn."
'Investeren in innovatie'
De tweede tranche van investeringen volgt in de loop van dit jaar. "In totaal gaat het om twintig miljard euro. Er zijn mensen die vraagtekens zetten bij overheidsinvesteringen in dit soort bedrijven maar ik denk dat dit heel goed is om te doen vanwege de grote vraagstukken zoals chronische ziektes. Wij kunnen steeds meer in de zorg waardoor steeds meer mensen genezen maar wel de rest van hun leven chronisch ziek zijn. Hier worden behandelingen uitgevonden die meer kwaliteit van leven bieden en minder zorgkosten."
Keijzer benadrukt dat het Nationaal Groeifonds over de economie van de toekomst gaat. "Hoe zorgen wij ervoor dat onze kinderen straks ook nog werk hebben? Dat is door te investeren in innovatie."
LEES OOK: Koningsdag steeds meer citymarketing: ‘Niet naar Eindhoven voor gezelligheid’