Met een zelftest naar de universiteit? ‘Doe het voor je omgeving’
Studenten aan hogescholen en universiteiten kunnen vanaf vandaag weer fysiek les krijgen. De opluchting is groot, al mogen leerlingen maar één keer per week naar school en dan nog het liefst met een negatieve coronatest in de hand. "Vanaf komende week kunnen alle studenten een zelftest bestellen en krijgen ze deze gratis thuisgestuurd", zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) In Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hopen van harte dat ze dat twee keer per week gaan doen."
Maar hoe groot is die testbereidheid? Niet zo hoog, zo zou blijken uit een grote pilot met een digitale zelfteststraat die op scholen in Noord-Brabant werd gedaan. Dat schreef NU.nl twee weken geleden. Sinds 15 maart werden er daar op de Avans Hogeschool, de HAS Hogeschool en het Koning Willem I College in Den Bosch en Breda onder digitale begeleiding tienduizend zelftests afgenomen bij studenten en docenten. Ongeveer 20 procent van de deelnemers had sowieso geen behoefte aan een thuistest, en een groot deel zag er na een aantal testen vanaf.
'Doe het voor je omgeving'
"Ik zou willen zeggen: als je het niet voor jezelf doet, doe het voor je omgeving. Jonge mensen merken vaak niet als ze besmettelijk zijn", benadrukt Van Engelshoven. Uit de pilot worden verschillende lessen getrokken, zegt zij. "We gaan ook gezamenlijk met studentenorganisaties en instellingen inzetten op voorlichting. We willen vooral de oproep herhalen: doe dit nu voor elkaar. Want hoe beter jullie dit doen hoe eerder we meer ruimte kunnen bieden. Dus het is ook in hun eigen belang."
Volgens voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Dahran Coban, zou een rondvraag van de ISO, de grootste overkoepelende studentenorganisatie van Nederland, andere cijfers laten zien. "Daar bleken veel meer studenten bereid zijn om zich te laten testen", zegt ze. "Omdat er veel concretere gevolgen liggen achter het testen. Ik heb zelf ook corona gehad. Ik ben heel vroeg gaan testen, toen ik me nog niet echt slecht voelde, en dan merk je gewoon dat je er snel achter komt en niet meer naar buiten gaat."
Toch een verplichting?
Er ligt op dit moment een wetsvoorstel dat onderzoekt of een verplichting wél mogelijk gemaakt zou kunnen worden. "In die wet zit een haakje dat we het later bij een algemene maatregel van bestuur (AMvB) mogelijk zouden kunnen maken", legt de minister uit. "We hebben dat haakje gecreëerd omdat we ons realiseren: als het nu echt niet anders kan, en dit bijvoorbeeld in het voorjaar de enige manieren is om scholen weer volledig open te stellen moeten we dit niet uitsluiten."
Van Engelshoven benadrukt wel dat ze het een "heel zwaar middel" vindt. "Want onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daar wil je niet zo'n barrière als een testbewijs opwerpen."