Grote opluchting over inzet Janssen-vaccin: ‘Scheelt weken aan lockdownmaatregelen’
Grote opluchting nu Nederland vandaag is begonnen met het zetten van prikken met het Janssen-vaccin. De ziekenhuizen en ggz-instellingen zijn als eerste aan de beurt. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) oordeelt dat ondanks dat er een zeldzame bijwerking kan optreden, de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s. “Dit scheelt weken aan lockdownmaatregelen”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Paternotte had het liefst gezien dat er nooit een pas op de plaats was gezet met het Janssen-vaccin. Dat is volgens hem pas nodig wanneer er ‘heel veel meldingen’ over een dergelijke bijwerking binnenkomen. “In Amerika gaat het nu om één op de miljoen, dus dat is echt heel zeldzaam”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
‘Bescherming tegen corona voor veel mensen belangrijker’
Van het coronavaccin van Janssen hoeft maar één prik te worden gegeven, waar bij andere goedgekeurde vaccins twee prikken nodig zijn. Tot juli verwacht Nederland 3 miljoen doses van het Janssen-vaccin, wat dus 3 miljoen gevaccineerden betekent. “En dat betekent dat we gemiddeld drie meldingen zouden krijgen van deze bijwerking”, zegt Paternotte. “Van de zeven meldingen in Amerika is er één persoon overleden. Dat is natuurlijk heel naar, en je moet er heel goed bovenop zitten zodat je die bijwerking op tijd kan aanpakken. Maar de bescherming tegen corona is voor heel veel mensen zo veel belangrijker. Dat is wat het EMA zegt: we moeten uit die pandemie, de intensive care ligt vol, we moeten gevaccineerd zijn.”
Wat er volgens Paternotte vooral moet gebeuren is dat huisartsen en GGD-medewerkers die het Janssen-vaccin zetten, ingelicht moeten worden over op welke signalen zij moeten letten. Zo kunnen ook zij de bijwerking sneller herkennen. “Dat zegt het EMA ook. Als mensen hele heftige hoofdpijn krijgen kunnen ze denken: ik ben net gevaccineerd, dat kan van alles zijn. Maar daarbij moet je toch naar de huisarts gaan, want dan kun je er ook wat aan doen.”
Keuzevrijheid voor 60-minners bij AstraZeneca
De bijwerking van het Janssen-vaccin lijkt sterk op die ook vastgesteld werd bij dat van AstraZeneca. Die laatste wordt op dit moment alleen nog aan 60-plussers gegeven sinds bekend is dat de risico’s van het coronavirus voor deze groep kleiner zijn dan de kans op zeer zeldzame bijwerkingen van het vaccin.
Paternotte zou toch graag meer keuzevrijheid zien voor 60-minners. Hij krijgt signalen van meerdere huisartsen die zeggen dat ze “door hun 60-plussers heen zijn”, zegt hij. “Maar ze hebben nog wel vaccin in hun koelkast staan dat ze eigenlijk niet mogen gebruiken.”
‘Geef huisarts die vrijheid’
Weggooien lijkt Paternotte niet verstandig. “Omdat er echt veel mensen zijn die er hartstikke veel belang bij hebben om zo snel mogelijk gevaccineerd te zijn. Als je nu de huisarts de vrijheid geeft om samen met een patiënt te kijken wat voor diegene verstandig is, of het voor die persoon niet beter is om zo snel mogelijk beschermd te zijn tegen het virus, creëer je meer ruimte.”
Daarom wil hij demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge donderdag tijdens het coronadebat vragen om te zorgen dat huisartsen deze vrijheid krijgen. “En dat hij dat ook uitspreekt, zodat ze zich ook geen zorgen hoeven te maken. Ze moeten niet aansprakelijk zijn.”
De minister zei eerder bereid te zijn te kijken naar de optie van keuzevrijheid, maar benadrukte wel dat het een hele grote puzzel wordt in de uitvoering. Ook valt de beslissing over keuzevrijheid pas half mei. Maar dat moet sneller, vindt Paternotte. “Die vaccins blijven anders nog een maand in de koelkasten van huisartsen liggen.”
LEES OOK: Pfizer-directeur: zo snel mogelijk af van sneltesten bij voldoende vaccinatiegraad
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Regelmatig protesteren ambtenaren en sympathisanten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het Israël-beleid en er verschijnen regelmatig brandbrieven over klimaatbeleid en asielmaatregelen. Er is…
Lees meerInwoners van Toldijk hebben dit jaar alles op alles gezet om een beslissing van de gemeente en Defensie niet door te laten gaan. Laatstgenoemde wilde…
Lees meerHet kabinet kan vanmiddag tijdens het debat over de bezuinigingen op het onderwijs forse kritiek uit alle hoeken verwachten. De oppositie is faliekant tegen het…
Lees meerDe Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron maken naar verwachting vandaag bekend dat een bestand wordt gesloten tussen Israël en Hezbollah….
Lees meerSteeds meer onschuldige inwoners en ondernemers in Rotterdam krijgen een explosief aan hun deur, stelt ombudsman Marianne van den Anker. De gevolgen zijn groot. De…
Lees meerDe zaak die tegen Donald Trump liep vanwege het niet erkennen van zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden in 2020 wordt geschrapt. De vervolging wordt gestaakt omdat…
Lees meerLotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerDe Nederlandse krijgsmacht krijgt dit jaar de Carnegie Wateler Vredesprijs, die sinds 1931 wordt uitgereikt. Volgens de jury ontvangen de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de…
Lees meerRotterdam kent zo’n 5000 mensen die noodgedwongen bij een ander op de bank bivakkeren doordat ze geen betaalbaar huis kunnen krijgen. Ombudsman Marianne van den…
Lees meerAfgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…
Lees meerDat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…
Lees meerJoe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…
Lees meerProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meer