main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 april 2021 — 12:33

Engelse topclubs stappen uit omstreden Super League na woedende reacties supporters

Verschillende Europese topclubs hebben zich teruggetrokken uit de nieuwe Super League na woedende reacties uit de voetbalwereld, vooral van supporters. De European Super League geeft nog niet op en gaat zich nu richten op het “hervormen van het project”, laten de overgebleven clubs in een verklaring weten.

De Engelse grootmachten Liverpool, Arsenal, Manchester United, Tottenham Hotspur en Chelsea maakten in de nacht van dinsdag op woensdag in navolging van Manchester City bekend uit het project te stappen. Bij het stadion van Chelsea in Londen ontstonden protesten van supporters die duidelijk wilden maken dat ze niet achter deelname aan de lucratieve competitie stonden. Ze vreesden dat het charme van competitievoetbal zou verdwijnen en de geest uit de sport.

Ook supporters van de andere clubs verzamelden zich bij het stadion om hun ongenoegen te uiten. Ze kregen steun van verschillende voetballers. In een videoboodschap bood Liverpooleigenaar John Henry woensdag supporters zijn excuses aan. Inmiddels heeft ook het Spaanse Atlético Madrid zich teruggetrokken.

Tekst gaat verder onder Tweet.

Super League denkt na over hervormingen

“Gezien de omstandigheden zullen we nadenken over de meest geschikte stappen om het project te hervormen, met altijd in ons achterhoofd het streven om onze fans de best mogelijke ervaring te bieden. Tegelijkertijd zullen we de solidariteitsbijdragen voor het gehele voetbal verbeteren”, staat in de verklaring van de Super League.

De overgebleven clubs zijn Real Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Internazionale en Juventus. De bedoeling was om een lucratieve competitie met zo’n vijftien topclubs te organiseren waarin vrijwel geen promotie/degradatie voorkwam. “Ondanks het aangekondigde vertrek van de Engelse clubs, die tot die besluiten gedwongen werden vanwege druk van buitenaf, zijn we ervan overtuigd dat ons plan volledig in lijn is met de Europese wet- en regelgeving”, meldden de clubs.

Voorzitter Andrea Agnelli van Juventus gelooft nog steeds dat de Super League een groot succes kan worden, ondanks dat de zes Engelse voetbalclubs zich hebben teruggetrokken uit het project. “Er is een ‘bloedpact’ gesloten tussen de clubs, we zullen doorzetten. Dit project heeft nog steeds 100 procent kans van slagen”, aldus de baas van de topclub uit Turijn in de krant La Repubblica.

‘Voetbal groot gemaakt door het volk’

Ook de UEFA reageerde maandag woedend na de oprichting van de Super League. De Europese voetbalbond kondigde meteen maatregelen aan. Clubs die meedoen aan de Super League worden uitgesloten van de Champions League, het belangrijkste Europese toernooi. Ook mogen spelers die uitkomen in de Super League niet meer deelnemen aan EK’s of WK’s.

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke hoopt op het einde voor de Super League. “Het opportunisme in het voetbal is altijd heel groot. Hier worden nu de miljardairs eindelijk een keertje afgestraft door de mensen die deze sport groot hebben gemaakt”, doelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op de protesten. “Dat is het normale volk, iedereen die de halve week moet kromliggen om een kaartje te kunnen kopen.”

LEES OOK: Nederlandse clubs niet blij met nieuwe Super League: ‘Directeuren zijn zwaar teleurgesteld’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer