EMA: bloedproblemen zeldzame bijwerking Janssen-vaccin, voordelen wegen zwaarder dan risico’s
Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Wel zegt het EMA erbij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's.
In de bijsluiter van het vaccin moet een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen.
Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes. Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen. In totaal hebben zo'n 7 miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.
'Geen specifieke risicofactoren'
De experts van de Europese toezichthouder zeggen dat ze geen specifieke risicofactoren kunnen benoemen. Wel vermelden ze dat alle Amerikanen die de ernstige bijwerkingen kregen onder de 60 jaar waren. Het ging in meerderheid om vrouwen. Ze kregen klachten binnen drie weken na hun prik.
Janssen is een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson. De Amerikaanse autoriteiten hebben vanwege de meldingen het gebruik van het vaccin vorige week opgeschort. Daarop besloot de farmaceut uit voorzorg ook de uitrol ervan in Europa uit te stellen.
Daarnaast riep het bedrijf landen waaraan het al doses had geleverd op die nog niet te gebruiken. Nederland had net de eerste bijna 80.000 doses ontvangen en gaf gehoor aan de oproep. Naar verwachting zullen de Amerikaanse autoriteiten vrijdag beslissen of hun land doorgaat met het Janssen-vaccin.
AstraZeneca
Trombose en een tekort aan bloedplaatjes zijn ook geregistreerd als mogelijke, maar zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. EMA noemt de nu onderzochte gevallen "zeer vergelijkbaar".
Omdat de bloedproblemen zich ook bij het AstraZeneca-vaccin vooral hebben voorgedaan bij relatief jonge vrouwen, wordt dat vaccin in Nederland vooralsnog alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder gegeven. Voor hen is het risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus, of eraan te overlijden, veel groter dan het risico op vaccinbijwerkingen.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kijkt nog naar de optie om mensen onder de 60 jaar de vrijheid te geven om na een eigen afweging toch voor het AstraZeneca-vaccin te kiezen.
LEES OOK: 6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM