Bernard Wientjes: ‘Bouw stilleggen vanwege stikstof is waanzin’
Het stikstofprobleem speelt een veel te grote rol bij het bouwen van huizen. Dat zegt de voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, Bernard Wientjes, in WNL Op Zaterdag. "Het is waanzin wat we aan het doen zijn. We zijn bezig om de uitstoot van een paar procent stikstof die komt door de bouw te stoppen. Terwijl bijna 50 procent van de stikstof vanuit de land- en tuinbouw komt."
De stikstofcrisis heeft de bouw van huizen volledig stilgelegd. Kinderen moeten daardoor bij hun ouders thuis blijven wonen. "Het is politiek heel gevoelig, maar het is te gek voor woorden", zegt Wientjes. "Je kunt mensen niet uitleggen dat de huizenbouw zo'n tijd stilgestaan heeft."
Bij de start van kabinet Rutte 3 kregen Bernard Wientjes en Etty Schippers de taak om een Bouwagenda op te stellen. De politiek zou andere keuzes moeten maken om het stikstofprobleem op te lossen, vindt ook Schippers. Volgens haar zou de bouw door moeten worden gezet, ondanks het stikstofprobleem. "Als je de uitstoot ziet die de bouw zelf veroorzaakt, zou je daar wel een case voor kunnen maken."
'Dit is lastig in de politiek'
Wientjes roept de politiek op om vooral met de boeren om tafel te gaan. "Het stikstofprobleem is oplosbaar, maar je zult met de boeren een akkoord moeten maken. Dat is lastig in de politiek."
Bestaande woningen moeten steeds meer van het aardgas af om CO2-uitstoot te verminderen. Ook het isoleren van huizen is daarbij een belangrijke stap. Maar wie gaat dat betalen? "Heb geen illusie, je gaat mensen niet vrijwillig verleiden tot het isoleren van hun huis", zegt Wientjes. "Je moet hen ontzorgen en zorgen dat de financiering 100 procent voor elkaar is."
'We hebben minister voor Bouw nodig'
Wientjes pleit voor een publieke organisatie "die alle zorgen voor wegneemt". "Pak het grootschalig aan. Daarom wil je een minister voor Bouw hebben om de crisis rond het bouwen en verduurzamen van huizen in Nederland op te lossen." Voor zover het isoleren en gasvrij maken van huizen onrendabel is, moeten huizeneigenaren subsidie ontvangen, zegt Wientjes. "Het geld dat je niet terugverdient door minder energieverbruik, moet je als subsidie krijgen. Ander verleid je de mensen nooit."
LEES OOK: ‘Er moet een minister komen die woningbouw gaat aanjagen’