Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VNO-NCW en FNV willen snel nationaal herstelplan: ‘Gevolgen crisis wachten niet op formatie’

Peter Visser

Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Tuur Elzinga van vakbond FNV willen snel een nationaal herstelplan voor de economie en slaan daarom de handen ineen. Ze schreven donderdag een open brief aan het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer. "Wij vonden het tijd om samen toch een signaal af te geven aan het kabinet dat we niet kunnen wachten op de formatie. We moeten de banen van mensen redden", zegt Elzinga donderdagavond in Op1.

In de brief staat dat herstelplan in nauwe samenwerking met de vakbonden voor 1 juni dit jaar moet zijn opgesteld en voor de komende 2,5 jaar moet gelden.

'Gevolgen crisis wachten niet op formatie'

Volgens Thijssen is het tijd voor actie, maar in Den Haag wil het formeren nog niet vlotten. "We zitten op dit moment in een politiek niemandsland met een demissionair kabinet en met een nieuw kabinet dat nog op zich laat wachten. Dat betekent dat er heel veel besluiten blijven liggen. Maar de gevolgen van de crisis zijn buitengewoon zorgelijk en wachten niet op de formatie."

Daarom nemen de werkgeversorganisatie en vakbond nu het voortouw. "Ik denk dat het een goed teken is dat vakbonden en werkgevers zeggen: er is een politiek vacuüm, dus zeggen wij maar wat er moet gebeuren", zegt Thijssen.

Ze roept politiek Den Haag op om haast te maken met de formatie. "Mensen zitten erop te wachten dat het land wordt bestuurd."

Tekst gaat verder onder Tweet.

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

'Nieuwe generatie mag niet het slachtoffer worden'

In het herstelplan moet volgens Thijssen en Elzinga in ieder geval staan dat de huidige coronasteunmaatregelen tot eind dit jaar doorlopen. Nu lopen die per 1 juli af en dat leidt in hun optiek tot veel onzekerheid bij werknemers en werkgevers. Een ander belangrijk punt dat ze graag opgenomen zien worden is het achterwege laten van belastingverhogingen.

Ook moet er voorkomen worden dat jongeren aan de kant komen te staan. Volgens Elzinga is het onvermijdelijk dat een aantal sectoren moeten reorganiseren, maar de nieuwe generatie mag niet het slachtoffer worden. "Zij moeten binding blijven houden met de sector. Laat de mensen in zware sectoren, waar ze de AOW-leeftijd amper halen, liever wat eerder vertrekken, zodat we jonge mensen aan het werk kunnen houden", aldus de vakbondsleider.

Daarnaast moet een nationaal jongeren-om-en-bijscholingsprogramma jongeren, die uit het arbeidsproces zijn geraakt of er nog niet in zijn gekomen, klaarstomen voor sectoren waar veel vraag is naar mensen.

'Investeringen motor herstel

Elzinga en Thijssen pleiten in de brief verder om "fondsen te realiseren om het eigen vermogen van bedrijven te stutten zodat zij weer kunnen investeren, want investeringen zijn de motor van herstel". Ondernemers moeten bovendien tien jaar de gelegenheid krijgen hun schulden aan de overheid gespreid terug te betalen.

Mensen, onder wie veel jongeren en ondernemers, die door de coronacrisis in de schuldproblematiek terecht zijn gekomen, moeten via een speciaal waarborgfonds problematische schulden kunnen laten overnemen. Hierdoor krijgen ze volgens FNV en VNO-NCW rust en veel meer tijd voor aflossing en het maken van een "echt nieuwe start". Dit waarborgfonds moet vanaf medio 2021 in werking treden.

1 juni 'zeer ambitieus'

Politiek commentator Joost Vullings noemt 1 juni als einddatum voor het herstelplan "zeer ambitieus". "Zelfs als de formatie snel zou gaan. Ik denk dat het hoe dan ook in een demissionaire status moet. Dat betekent dat het kabinet ook met de oppositie om de tafel moet", zegt hij.

LEES OOK: FNV en VNO-NCW doen dringende oproep: verleng de steunmaatregelen tot eind dit jaar


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau