main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 april 2021 — 10:39

Vaccinproblemen houden aan: even geen Janssen, twijfel over AstraZeneca maar wel meer Pfizer

Farmaceut Janssen leverde maandag nog 80.000 doses van haar vaccin aan Nederland, nu is onduidelijk of wij daarmee kunnen gaan prikken. Als het Janssen-vaccin helemaal wegvalt, hebben wij volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een groot probleem omdat het dan zes weken vertraging oplevert.

Woensdag werd ook duidelijk dat producent Pfizer haar vaccin sneller gaat leveren aan de EU. Dat betekent zo’n twee miljoen doses voor Nederland waar dan een miljoen mensen mee geprikt kan worden. Volgens moleculair viroloog van het LUMC Marjolein Kikkert zouden deze vaccins een compensatie kunnen zijn voor de vertraagde Janssen-vaccins.

‘Goed om even de pas op de plaats te maken’

De stop van de Janssen-vaccins is tijdelijk vanwege zorgen in Amerika. Daar zijn zeven miljoen mensen gevaccineerd en bij zes hiervan zijn ernstige bijwerkingen opgetreden. “Het is een nieuw vaccin dus je wil daar heel zorgvuldig mee omgaan”, benadrukt Kikkert in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik denk dat het goed is om even de pas op de plaats te maken. Dat is ook gebeurd met AstraZeneca waarbij een vergelijkbare soort bijwerking is gezien. Maar ik hoop wel heel erg dat wij straks toch kunnen doorgaan want dit soort bijwerkingen zijn zo zeldzaam dat je je kan afvragen hoe het met de balans is.”

De kans op een bijwerking bij het AstraZeneca-vaccin is nu geschat op één op honderdduizend. “En dan ligt het eraan in welke leeftijdsgroep je zit of dat opweegt tegen de kans dat je overlijdt aan covid. Als je jong bent is die kans ook zoiets of misschien zelfs wat kleiner. Als je onder de veertig zit is die kans ongeveer gelijk aan deze bijwerking. Daarboven is de kans groter om aan covid te overlijden.”

LEES OOK: Hugo de Jonge: Janssen-vaccin wordt voorlopig nog niet toegediend

‘Daar moeten wij flexibel mee omgaan’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de corona-aanpak. D66 pleit voor keuzevrijheid voor mensen onder de zestig jaar. “Als er straks vaccins over zijn omdat alle 60-plussers gevaccineerd zijn, moet die groep daar wel toegang toe kijken”, aldus D66-Kamerlid Jan Paternotte. “In eerste instantie wil je dat ouderen gevaccineerd zijn, maar daarna wil je dat mensen met overgewicht en mensen met astma een prik krijgen. Die zeggen: geef mij zo snel mogelijk die prik want dan kan ik mijn huis weer uit en dan voel ik mij meer beschermd. Dat soort mensen moet je het vaccin niet ontzeggen als de 60-plussers geweest zijn.”

Maar de vraag is hoe zo’n keuze dan uitpakt in de praktijk. “Uiteindelijk is het doel zo veel mogelijk mensen te vaccineren. Dus ik denk dat wij daar flexibel mee om moeten gaan zodat wij dat doel kunnen bereiken”, aldus Kikkert. “Als mensen uiteindelijk dan toch te veel twijfels hebben bij AstraZeneca, de vraag is of dat terecht is maar dat kan dan toch gebeuren, dan moeten die mensen de gelegenheid krijgen om toch gevaccineerd te worden.”

LEES OOK: Kuiken (PvdA) dient motie in over keuzevrijheid in vaccins: ‘Laat mensen zélf beslissen’

‘Ik denk dat wij ze nodig hebben’

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft gezegd dat de EU zich nu vooral moet gaan richten op de vaccins van Pfizer en Moderna omdat ze een andere opbouw hebben dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen. “Het is heel erg fijn natuurlijk dat wij die keuze hebben en dat er vier vaccins in Europa zijn goedgekeurd en wij nu flexibel kunnen zijn. Ik hoop wel dat de vaccins van AstraZeneca en Janssen ingezet kunnen blijven worden, want het zijn hele mooie vaccins. Dit is heel vervelend maar die kansen zijn heel klein en ik denk wel dat wij ze nodig hebben om de crisis zo snel mogelijk onder de duim te krijgen.”

In andere Europese landen zoals Duitsland en Hongarije wordt nu ook meer gekeken naar het Russische Spoetnik-vaccin. “Dat vaccin lijkt het meeste op die van Janssen en AstraZeneca. Het is eigenlijk een soort combinatie. AstraZeneca en Janssen gebruiken het onschuldige adenovirus (verkoudheidsvirus, red.) als drager. Daar heb je verschillende kleuren van en Spoetnik gebruikt al die kleuren. Als de bijwerkingen te maken hebben met het soort platform, dus het dragervirus, dan zou het ook heel goed kunnen dat als het Spoetnik-vaccin op grote schaal gebruikt gaat worden je deze bijwerking gaat krijgen. Maar op dit moment is die relatie dus heel onduidelijk. Dat moet worden onderzocht.”

LEES OOK: Weer minder vaccinaties gezet dan gepland: ‘Laten wij gewoon echt alles inzetten’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennials namen in coronatijd massaal een puppy! En illegale handelaren spelen dankbaar in op die groeiende vraag. Wat zijn de gevolgen van deze ongekende huisdierenpopulariteit?

Donderdag om 22.10
Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog…

Lees meer

Duitsland en WHO kondigen kenniscentrum over pandemieën aan

Duitsland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben woensdag hun plan voor een nieuw kenniscentrum in Berlijn aangekondigd dat kennis en inzicht over pandemieën moet verzamelen en…

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461…

Lees meer

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

De voormalig Amerikaanse president Donald Trump blijft voorlopig verbannen van Facebook en Instagram. Het Oversight Board bepaalde woensdag dat het terecht was dat beide platforms…

Lees meer

Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij

Naar verwachting zijn mensen in de toekomst ieder jaar vrij op Bevrijdingsdag. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte. Nu is dat voor veel werknemers nog…

Lees meer

Brussel stelt gezamenlijke inkoop van corona-medicijnen voor

De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 gaan inkopen. Het is “broodnodig” dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor…

Lees meer

Steeds meer millennials nemen een hond: ‘Asiel was nog nooit zo leeg’

Het aantal jonge mensen dat een puppy neemt is in coronatijd explosief gestegen. Ook millennial Jill Blijksloot kon de verleidende puppyogen niet weerstaan en heeft…

Lees meer

Leids stel wordt duizenden euro’s afhandig gemaakt door Whatsappfraude

Een 56-jarige vrouw uit Leiden is opgelicht door een onbekende man die zich op WhatsApp voordeed als haar dochter. Ze maakte uiteindelijk 2750 euro naar…

Lees meer

Merkel in 5 mei-lezing: Duitse misdaden verjaren niet en zijn lessen voor de toekomst

De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog verjaren nooit en dienen als lessen voor de toekomst. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela…

Lees meer

Horeca noemt eis sneltest voor uit eten gaan onbespreekbaar: ‘Huiskamer van Nederland’

Een meerderheid van de horeca-ondernemers wil geen verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant. Ook niet als ze daardoor weer open kunnen…

Lees meer

Benzineprijs naar recordhoogte door aantrekkende economieën

Benzine was tijdens de coronacrisis lange tijd relatief goedkoop, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De adviesprijs aan de pomp voor een…

Lees meer