Energierekening stijgt flink op lange termijn: ‘Er is meer uitleg nodig’
Het elektriciteitsnetwerk moet vergroend worden en dat kost in de komende 30 jaar ongeveer 102 miljard euro, zo becijfert PwC. De adviesorganisatie waarschuwt dan ook voor een stijging van de energierekening op lange termijn, zo schrijft De Telegraaf.
Het geld wordt onder andere uitgegeven aan het aansluiten van windparken op zee, en aan het bouwen van extra transformatorstations en hoogspanningsleidingen voor de energietransitie. Netwerkkosten maken 22 procent van de totale energierekening uit. Het verbruik van gas, warmte en stroom bepaalt gemiddeld 38 procent van de energierekening, en 40 procent is belasting.
Een gigantisch bedrag, en dat terwijl de Europese Commissie er nog over denkt om de fossiele brandstof aardgas juist als duurzaam aan te merken in de nieuwe groene financiële regelgeving. Op die manier zouden de klimaatdoelstellingen mogelijk wel te halen zijn.
'Meer uitleg nodig'
"Er is meer uitleg nodig", denkt diplomatiedeskundige Robert van de Roer. "Alleen maar de rekening presenteren, of dat nu vanuit Brussel is of vanuit Den Haag, dat is niet genoeg. Daar moet een verhaal bij zijn."
Een klein deel deel van de 102 miljard euro gaat naar het gasnetwerk, dat onder meer voor groen gas en waterstof geschikt gemaakt moet worden. Een verhaal wat enigszins wankel lijkt nu onze oosterburen juist overgaan op gas. "Zeker als je het hebt over een EU-brede aanpak", zegt Van de Roer. "De EU moet een beetje waken voor al te grote woorden, en de nationale politiek moet het beter uitleggen."
LEES OOK: CBS: energierekening daalt voor bijna alle huishoudens