main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2021 — 10:57

Persconferentie maakt minder indruk: ‘Kabinet heeft aan gezag ingeboet’

Het kabinet heeft behoorlijk aan gezag ingeboet, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De twijfels over de geloofwaardigheid van premier Rutte en het ongenoegen over de corona-aanpak groeien met de dag. “Daarom maakt het misschien toch wat minder indruk als je daar achter zo’n katheder staat.”

De eerder aangekondigde versoepelingen, waaronder het heropenen van de terrassen, kunnen niet doorgaan wegens te slechte coronacijfers. Dat werd gisteren bekend tijdens de persconferentie. Daar was volgens De Winther een kabinet te zien dat het heel zwaar heeft om “de boel” bij elkaar te houden.

“Je ziet dat er op allerlei verschillende niveaus nu veel scepsis is over wat het kabinet zegt”, zegt de Winther. Zo is er twijfel over de vaccinatiestrategie en was er veel te doen om de prikafspraken bij de GGD’en. Het draagvlak en de naleving van de meeste basisregels en maatregelen als de avondklok nemen verder af, zo meldde de Gedragsunit van het RIVM dinsdag.

Ook binnen het openbaar bestuur is men het niet langer met elkaar eens. “Er is vanuit de burgemeesters en ondernemers veel commentaar dat de terrassen nog niet open zijn”, vervolgt de politiek commentator. “Er zijn zelfs ziekenhuisbestuurders die ook vinden dat de terrassen open moeten, terwijl bekende virologen ons ’s avonds op nationale televisie vertellen dat dit absoluut niet aan de orde mag zijn. Zie het dan als kabinet maar goed te doen. Dat wordt erg moeilijk.”

Ongenoegen

Ziekenhuizen en huisartsen uiten al dagenlang hun ongenoegen over de vertragingen die het gevolg zijn van de vaccinatiestops met het AstraZeneca-vaccin. Dinsdag bleek ook nog eens dat de leveringen van het veelbelovende Janssen-vaccin aan de EU voorlopig stop worden gezet. Er is een zeer zeldzame bijwerking opgetreden in de VS. Het doemscenario is dat ook dit vaccin, net als AstraZeneca, ongeschikt wordt bevonden voor 60-minners. “Als Janssen op dezelfde tour als AstraZeneca gaat, hebben we met elkaar een probleem”, zei De Jonge daarover.

De twijfel over de betrouwbaarheid van de premier is bovendien veel groter dan deze ooit was, zegt De Winther. De positie van de minister president is sinds de verkenningschaos meermaals in twijfel getrokken. “Hij is beticht van leugens, en mensen twijfelen of hij de waarheid spreekt.”

Openingsplan

Om nog enigszins perspectief te bieden presenteerde het kabinet een ‘openingsplan’. Zo wil het kabinet volgende week bekijken of terrassen per 28 april open kunnen en of de avondklok ingetrokken kan worden. “De eerste stap zetten we als we zien dat we over de piek van de derde golf heen raken”, zei Rutte. “Daarbij kijken we naar de dagelijkse ziekenhuisopnames. Als we over die piek heen raken durven we de risico’s van verdere versoepeling aan.” De demissionair premier beklemtoonde dat hij “geen garanties” kon geven. De datum van 28 april , en alle andere data in het openingsplan, staan dus niet vast.

Op de ic’s liggen nu bijna 800 covid-patiënten, op de verpleegafdelingen nog eens ruim 1.700. Hoe ver deze aantallen moeten dalen om versoepelingen mogelijk te maken, is onduidelijk. “Rutte zei dat ze de komende dagen gaan bekijken onder welke voorwaarden je zoiets precies kunt vaststellen”, zegt De Winther. “Dat is natuurlijk heel wonderlijk. In vorige routekaarten stonden er ook dingen als signaalwaarden en werd er gezegd: als we op X opnames per dag zitten, kunnen we wellicht verlichten.” Maar deze signaalwaarden blijven sinds het verschijnen van de routekaarten onverminderd hoog, zegt De Winther. “De vraag is nu: wat is het interval waarop je bepaald dat er een daling te zien is?”

Versoepelingen

Het kabinet durft niet slechts één maatregel te versoepelen. “Je ziet voortdurend in de interne communicatie dat er vooral eenduidigheid moeten zijn. Mensen moeten niet het gevoel krijgen dat het gevaar geweken is.” Dat gevoel zou kunnen ontstaan op het moment dat er een maatregel ingetrokken wordt, ook al zijn sommigen – zoals het alcoholverbod na 20.00 uur – misschien niet aantoonbaar effectief, zegt De Winther.

De enige garantie die De Jonge en Rutte dinsdagavond konden geven was dat de buitenschoolse opvang voor de basisschoolkinderen maandag weer opent. Het gedeeltelijk openen van het hoger onderwijs op 26 april kan als “de epidemiologische situatie” het toelaat. Ook dat wordt volgende week pas zeker.

LEES OOK: Stappenplan naar heropening Nederland: ‘Zoveel details, gaan mensen dit wel onthouden?’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer