ANVR over reizen: ‘Landen worden vanaf half mei beoordeeld op besmettingscijfers’
Het "generieke" negatieve reisadvies loopt op 15 mei af, en vanaf dan worden alle landen individueel beoordeeld op hun eigen besmettingscijfers. Dat zegt voorzitter van reiskoepel ANVR Frank Oostdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dan kan het zo zijn dat er landen zijn die geleidelijk aan van oranje naar geel gaan, en daar zitten we natuurlijk met zijn allen op te wachten."
De reiskoepel houdt zich vast aan half mei, maar met name aan 1 juli. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet iedereen die dat wil dan in ieder geval één prik hebben gehad. "En als je dan niet gevaccineerd bent kun je getest worden. Maar dan kun je in ieder geval op vakantie", zegt Oostdam. "Dat is voor ons zó belangrijk."
Want een tweede zomervakantie op de manier zoals deze in 2020 verliep, is desastreus voor de reissector. "Dat kunnen we ons niet meer veroorloven", zegt Oostdam. "Geen enkele sector kan een jaar lang zonder inkomsten."
Proefvakantie naar Rhodos
Bijna tweehonderd reizigers zijn maandagmiddag richting het Griekse eiland Rhodos vertrokken voor een proefvakantie. Daar kunnen ze acht dagen lang all-inclusive zonnen, zwemmen en eten.
Zo'n 72 uur voor vertrek hebben alle reizigers zich moeten testen op het coronavirus. Op Schiphol maandagmorgen moest er nog een sneltest worden afgenomen. Eén reiziger testte daar positief en mocht niet in het vliegtuig stappen.
Coronamaatregelen
Op het eiland moeten de reizigers zich gewoon aan de coronamaatregelen houden. Zo is de anderhalve meter afstand-maatregel ook daar van kracht en moeten mensen een mondkapje dragen wanneer ze zich door het resort bewegen. Daarnaast mogen ze niet van het resort af. "Dit is niet de situatie zoals we die tegemoet gaan", verzekert Oostdam. "Dit is een proefvakantie om echt goed in kaart te brengen waar de pijnpunten zitten."
Het gaat hier om de nul-fase, zegt de voorzitter van de reiskoepel. "Van daaruit gaan we bouwen. Dan gaan we kijken in wat voor situaties mensen komen als ze wel weer naar buiten gaan", legt hij uit. "Ook kijken we hoe we mensen goed kunnen voorafgaand en tijdens de reis kunnen informeren. Al dat soort dingen moet je in de gaten houden."
LEES OOK: De meeste Nederlanders willen het liefste een zomervakantie in het buitenland