main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Dragons' Den - 11 april 2021 — 09:44

Dragons’ Den: Klimaatvriendelijke kindervriend Koos de Koala moet bewustzijn vergroten en geld opleveren

Je baan opzeggen om de wereld een beetje beter te maken. Normaal gesproken vooral voer voor dagdromen en filmscripts. Een jaar geleden besloot Liselot Jansen de daad bij het woord te voegen. “Ik wil een poging doen om iets tofs neer te zetten, wat echt iets betekent.” En dat was kinderen op een speelse manier bewust maken van de invloed op klimaat.

Samen met Vicky van der Spoel kwam Liselot uit bij Koos de Koala. Oorspronkelijk uit Australië, maar door de ontbossing daar noodgedwongen gevlucht naar Nederland. Koos moet ervoor zorgen dat het lastig te begrijpen klimaatprobleem begrijpelijker wordt voor kinderen. En dat is belangrijk, benadrukken zij. “Kinderen hebben de toekomst en daardoor ook een belangrijke rol in de verbetering van ons klimaat.”

Groeimarkt

In Nederland zitten anderhalf miljoen kinderen op de basisschool, rekenen de twee voor. Daarvan geeft een kwart aan dat zij zich zorgen maken over het klimaat. Een markt die letterlijk en figuurlijk groeit. “Als je jong bent en je krijgt op jonge leeftijd iets aangeleerd, motiveert je dat op latere leeftijd om er daadwerkelijk iets mee te doen.”

De avonturen van Koos zijn ondertussen al te volgen in boeken en een online serie. Ook is er een duurzame productlijn: zo siert het olijke gezicht van de klimaatvriendelijke kindervriend al op de sokken van de geestelijk moeder.

En daar blijft het niet bij. De twee zijn al bezig met lesmateriaal voor het basisonderwijs en de ontwikkeling van een theatershow.

Als stip op de horizon hebben de twee het doel om een groen keurmerk te worden, waardoor gezinnen geholpen worden duurzame keuzes te maken. Daarmee mikken ze op supermarkten, drogisterijen en retail. “Daarnaast is het onze ambitie om dit internationaal uit te rollen.”

Wat ze van de Dragons vragen? 200.000 euro voor 12,5 procent van de aandelen.

Besluiten de Dragons om samen met Koos de wereld een stukje duurzamer te maken? Deze aflevering van Dragons’ Den is nu te bekijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer