Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

ING-hoofdeconoom benadrukt belang van testen voor toegang: ‘Zie het als verzekeringspremie’

Redactie

We moeten nadenken over manieren om met het coronavirus te leven, omdat de mogelijkheid bestaat dat er mutaties ontstaan waar vaccins niet tegen bestand zijn. Dat zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De proefevenementen die vanaf vandaag grootschalig van start gaan zijn daarom hartstikke belangrijk, beklemtoont zij. "Je moet het zien als een soort verzekeringspremie voor 'het geval dat'."

Musea, sportlocaties, theaters, poppodia en pretparken openen vanaf vandaag mondjesmaat de deuren voor bezoekers die een negatieve coronatest kunnen tonen. 29 monumenten zijn als eerste aan de beurt. Het doel is om te testen hoe de samenleving weer open kan zonder dat het aantal besmettingen oploopt, en om te kijken of organisaties het grootschalig testen aankunnen. "Ik had liever gezien dat dit soort experimenten al een hele tijd geleden gestart waren", zegt Blom.

Het organiseren van de proefevenementen kost de overheid zo'n 700 miljoen euro, zo onthulde de Volkskrant. Dat is exclusief de sneltesten die gebruikt moeten worden voor de toegang. Wat daar precies het tarief van is, is onduidelijk. Wanneer je uit gaat van een marktprijs van 6 euro per test kunnen de kosten oplopen tot ruim 210 miljoen euro per maand (zo’n 20 euro per deelnemer of bezoeker).

'We verdienen dat geld terug'

As er daadwerkelijk veel informatie kan worden vergaard en daarmee het sluiten van hele sectoren in de toekomst voorkomen kan worden verdienen we dat geld terug, stelt Blom. "We weten eigenlijk nog niet goed genoeg in welke situaties we beschermd zijn en in welke niet", zegt Blom. "Wat is nu eigenlijk precies het verschil van de mondkapjes, en wat is precies het verschil van de anderhalve meter?"

De mogelijkheid bestaat dat deze proeven straks 'ingehaald' worden door het aantal vaccinaties. Als genoeg mensen gevaccineerd zijn, hoeft men deze maatregelen immers uiteindelijk niet meer na te leven. "Ik hoop dat dat gebeurt, maar stel dat dat niet zo is, hebben dit soort experimenten heel veel zin", besluit Blom.

LEES OOK: Cornald Maas blij dat er toch publiek bij het Songfestival is: ‘Voor de artiesten is het heel fijn’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau